Dün başlayan Cerablus operasyonunun ilk etapta jeopolitik riskleri artırmasıyla yükselen dolar/TL'de harekatın uluslararası koalisyon güçleri ile ortak ve ABD destekli yapılması tansiyonu tekrar düşürürken, piyasalar bölgedeki gelişmeler ile bugün başlayacak olan Jackson Hole toplantılarını izleyecek.

Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde geniş toprakları kontrol altında tutan İslam Devleti (İD) örgütünü Suriye sınırından temizlemek ve YPG'nin ilerleyişini önlemek için sınır çizgisine birkaç yüz metre ötedeki Cerablus kentine yönelik dün sabah askeri operasyon başlatırken, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bazı köyleri ele geçirdi.

İLGİLİ HABERİşte Fırat Kalkanı operasyonunun künyesiİşte Fırat Kalkanı operasyonunun künyesi
Dün Türkiye'ye gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cerablus operasyonu sırasında Türk askerlerini havadan koruduklarını söyledi. ABD'li bir yetkili de ABD ordusunun insanlı ve insansız hava araçları kullanarak dün Cerablus'ta İD'ye yönelik sekiz hava saldırısı gerçekleştirdiğini ve Türk güçleri ve Suriyeli isyancıların operasyonunu desteklediğini açıkladı.

TEKRAR FIRAT'IN BATISI


Biden ayrıca, Suriye Demokratik Güçleri'ne, Menbiç kentinin kontrolünü sağladıktan sonra Türkiye'nin de talepleri doğrultusunda tekrar Fırat nehrinin doğusuna dönmemeleri halinde ABD'den destek alamayacaklarını ilettiğini söyledi. Türkiye İD ile mücadele kapsamında Fırat'ın batısına geçen Suriyeli Kürtlerin başlıca silahlı gücü olan YPG'nin operasyonların tamamlanması ardından tekrar Fırat'ın batısına geçmesini istiyor.

Bankacılar operasyonda ABD'nin açık desteğinin olması ve koalisyon ile ortak hareket edilmesinin piyasaları rahatlattığını, Biden'in ziyaretinde yapılan açıklamaların tonu ve içeriğinin de oldukça olumlu karşılandığına dikkat çekiyor.

İLGİLİ HABERPentagon: Operasyona hava desteği veriyoruzPentagon: Operasyona hava desteği veriyoruz
Dün harekatın ardından 2.9689'a kadar yükselen, saat 1730'da 2.9485/2.9490 seviyesinde olan dolar/TL , bu sabah saat 0908'de 2.9441/2.9459 seviyesinde. Dün aynı saatte 3.1327/3.1335 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.1319/3.1340, 3.3161/3.3190 seviyesinde olan euro/TL ise 3.3196/3.3220 seviyesinde bulunuyor.

Tahvil bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.87, valörde son işlemde yüzde 9.81 seviyesindeydi. Gösterge beş yıllık tahvil olan 17 Şubat 2021 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.69, valörde son işlemde yüzde 9.59 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ise bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.10 seviyesindeydi.

JACKSON HOLE'DA YELLEN'IN KONUŞMASI BEKLENİYOR


Asya borsaları bu sabah son dönemlerdeki zayıf hareketlerine devam ederek hafif bir yükseliş gerçekleştirirken, dolar Fed Başkanı Janet Yellen'in yarın Jackson Hole konferansında yapacağı konuşma öncesinde gerçekleştirdiği kazançları koruyor.

Yellen'in Cuma günkü konuşmasında güçlü konut satış verileri ve bazı Fed yetkilileri tarafından yapılan şahin açıklamalar sonrası bir sonraki faiz artışına dair daha net bir zaman çizelgesi ortaya koyabileceğine dair beklentiler artarken, birçok analist yine de Yellen'in daha tarafsız bir ton takınacağını tahmin ediyor.