Geçim sıkıntısı çeken vatandaş hükümetten gelecek emekli promosyonu, borç afları, yapılandırmaları gibi haberleri merakla bekliyor. Medyada ise yer alan bazı haberlerde vatandaşa müjde algısı yaratılarak bütün sorunlar çözülmüş gibi anlatılıyor. Halbuki siyasilerin verdiği vaatlerin pek çok prosedürü bulunuyor.

Bu vaatlere en önemli örnek emeklinin alacağı söylenen banka promosyonu ödemeleri... Peki ya banka promosyonu nedir? Banka promosyonu vatandaşın parasını belli bir bankadan çekmesi sonucu bankanın eline geçen ve işlettiği mevduat karşılığında insanlara ödediği para.

İLGİLİ HABEREmekliye promosyon vaadi yine unutulduEmekliye promosyon vaadi yine unutuldu

Bankalar özel sektörde maaşlarını kendilerinden çektiren firmalara promosyon ödemesi yapıyor. İşte tam da bu noktada SGK yetkilileri ile bankaların temsilcileri emeklilerin de promosyon hakkından yararlanması için çalışmalar başlattı.

YILLIK ÖDEME 150 TL İLE 300 TL ARASI


Süleyman Soylu'nun Çalışma Bakanlığı döneminde çalışmalar belli bir noktaya kadar getirilmiş ve iş Bakanlar Kurulu onayına kalmıştı.

Geçen ağustos ayında SGK'nın bankalar ile imzalayacağı promosyon anlaşması sonrası emeklilerin aylık tutarlarına göre yılda 150 TL ile 300 TL arasında promosyon ödemesi almaları bekleniyordu. Bankalar ile SGK ilk etapta 3 yıllık anlaşma yapacaklardı.

İLGİLİ HABERBilek güreşini hükümet, promosyonu emekli kaybettiBilek güreşini hükümet, promosyonu emekli kaybetti

İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın istifasından sonra promosyon anlaşmasında kartlar yeniden karıldı. Süleyman Soylu'nun İçişleri Bakanı olmasının ardından Mehmet Müezzinoğlu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı oldu ve 'bu şartlar altında emeklilerin promosyon ödemelerinin zor olduğunu' belirtti. Hatta bakan mevcut düzende yıllık promosyon miktarının 26 TL olacağını söyledi.

1 AY KONUŞMAYACAĞIM


Bakan Müezzinoğlu en son promosyon ödemesiyle ilgili şu açıklamayı yaptı: Sayın Başbakanımız ve özellikle kamu bankalarının yöneticileriyle birlikte bir çalışmayı yapıp ondan sonra sayın Başbakanımızın bir takdirine müdahalesine ihtiyacımız var. Onu başarabildiğimizde kısmen de olsa emeklimizi bir promosyon beklentisine kısmi bir cevap verme imkanımız olacak. Ancak şu anda emeklilerimiz için bankalardaki dünkü söylediğim yılda 24 günlük kalan paranın karşılığında bir hak ediş ise bu emeklimizi tatmin edecek bir rakam değil. Bu rakam ile emeklimizin karşısına çıkmak istemiyoruz. Çalışmalar devam ediyor. Bir ay süresince bu konuda konuşmayacağım" ifadelerini kullandı.

EMEKLİYE ÇİFT ZAMLI MAAŞ VAR MI?


Öte yandan medyada yer alan diğer haberlerden biri ise Kurban Bayramı'nın ardından emeklilerin çift zamlı maaş alacaları iddiasıydı. Bu iddiaya göre vatandaşlar hem bayram sonrası promosyonlarına kavuşacak hem de Ocak ayında alacakları yıllık zamla birlikte paraya doyacaklardı(!) Promosyon sorunu hala çözülemediği için bu ihtimal şu an için zayıf gözüküyor. Öte yandan temmuz ayında yapılacak ilk 6 aylık zamla birlikte promosyon ödemesi de alacağı iddia edilen emeklilere çifte zam konulu haberler Haziran ayında da yapılıyordu.