Türkiye'nin büyüme rakamlarındaki yeni hesap ekonominin önemli gündem maddelerinden biri olmaya devam ediyor.  Bloomberg'de yer alan bir habere göre yeni hesapla Türkiye büyüme hızında Hindistan'ı bile geride bıraktı.

İşte Bloomberg'de yer alan analiz-haberin tamamı:

Reformlar ve faiz indirimleri başarısız olunca yeni hesaplama sistemi Türk ekonomisini 140 milyar dolar büyütmekte başarılı oldu.

Bir çok ekonomist dün açıklanan büyüme verisini böyle yorumluyor.

Gayrisafi Milli Hasıla geçen sene 720 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. Yeni hesaplama yöntemiyle bu miktar 862 milyar dolara çıktı böylece Türkiye Hollanda'yı geçerek dünyanın en büyük 17. ekonomisi oldu.

[statistics_releated title="TÜRKİYE EKONOMİSİ ÇOK BÜYÜDÜ!" value="140" sub_title="MİLYAR DOLAR" sub_text="Gayrisafi Milli Hasıla son uygulanan hesaplama yöntemiyle 2015 yılında eski çıkan değerden 140 milyar dolar fazla gerçekleşti. "]

4.4 OLDU 7.1


2015 yılında Türkiye'de iki genel seçim, şehir merkezlerinde büyük terör saldırıları oldu. Lira dolar karşısında tarihi şekilde değer kaybetti, buna rağmen ekonomi yüzde 4 olan eski veri rezive edilerek yüzde 6.1 büyüdü.

Yeni hesaplama yöntemiyle son 15 yılın 14'ünün büyüme oranları yeniden hesaplandı. Böylece son 5 yılda Türkiye'nin ortalama büyümesi yüzde 7.1 oldu. Eski hesapla bu oran yüzde 4.4'tü.

Böylece Türkiye Hindistan'ı da geçerek Hindistan'dan daha hızlı büyümüş oldu. Çin'i geçemedi.

Nomura International'dan İnan Demir yaptığı açıklamada, “Bu hesaplar açıklamaya muhtaç” dedi. Demir sözlerini şöyle sürdürdü: Büyüme ve sanayi üretim endeksi farklı bir resim çiziyor. Sanayi üretim endeksinde de bir revizyon yapacaklar ya da ikisi birbirinden kopuk olacak. Böylece büyüme verisinin kesinliğinden emin olamayacağız.

[old_news_related_template title="Ekonomi 7 sene sonra daraldı" desc="Türkiye ekonomisi 2016'nın üçüncü çeyreğinde yüzde 1.8 daraldı. Hesaplama yönteminde yapılan değişikliğe göre 2015 yılı büyüme rakamları ciddi şekilde yükseldi. Hanehalkının harcamaları düşerken, devletin harcamaları arttı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/2-60.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/son-dakika-2016-3-ceyrek-buyume-verisi-aciklandi-1560445/"]

JP Morgan'dan Yarkın Cebeci, “Yeterli bilgi elimizde olmadığı için büyüme rakamlarını yorumlayıp bir sonuca varamıyoruz” dedi.

Odebank'tan ekonomist Şakir Turan ise yeni metodolojinin büyümeyi daha iyi ölçtüğü görüşünü savunuyor.

TÜİK yeni metodolojisini Avrupa'da kullanılan ESA 2010'a göre uyarladığını açıkladı.

Eurostat (Avrupa İstatistik Kurumu) yetkilisi Bloomberg'e yaptığı açıklamada, “Eurostat TÜİK'e metodolojik destek sağlamaktadır. Büyüme revizyonuyla ilgili daha geniş bir yorum yapamayız verileri incelememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

[special_article_template title="Buraya gelen bir danışman vardı. Burada bir kızı sevdi ve onu aldı. Eurostat'la teknik ilişkimiz olağanüstü." desc="" who="TÜİK Genel Müdürü Mehmet Aktaş"]

TÜİK Başkanı Mehmet Aktaş ise Eurostat ile olan ilişkileri hakkında yaptığı yorumda renkli bir cevap verdi. Aktaş, “15 yıldır Eurostat'ta çalışan biri bizden kız aldı” dedi. Aktaş sözlerini, “Buraya gelen bir danışman vardı. Burada bir kızı sevdi ve onu aldı. Eurostat'la teknik ilişkimiz olağanüstü.” diyerek noktaladı.