SAYİME BAŞÇI / SÖZCÜ

İstanbul, Oxford Economics raporlarına göre, 400 milyar dolarlık ekonomik büyüklükle dünyanın 5 megakenti arasına girerken, Türkiye genelinde yaşanan terör olayları ve bombalamalar risk algısını yükseltiyor. Tüm dünyada gayrimenkul ve perakende sektörlerine finansal ve danışmanlık hizmetleri sunan Jones Lang LaSalle Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, “Yurtdışından Türkiye’ye bakış hiç iyi değil” diye konuştu.

MOSKOVA’NIN 10’DA BİRİ KADAR


Dışarıdan bakıldığında Türkiye için bir savaş ülkesi görünümü çizildiğini aktaran Alkaş, hazirandan bu yana devam eden terör olayları ile Türkiye’nin koşarak bir Ortadoğu ülkesi olmaya gittiğine dikkat çekti. “Dünya Sahnesi’nde İstanbul” başlıklı raporu açıklayarak, ekonomi ve siyaset dünyasındaki son gelişmeleri yorumlayan Alkaş, geçmiş 15 yıl boyunca rüzgarı arkasına alan Türkiye’ye son dönemde yatırım ortamı nedeni ile soğuk bakıldığını söyledi. Yeni dönemde güvenlik riskinin en aza indirilmesi gerektiğini ifade eden Alkaş, yatırımcıların Türkiye’de istedikleri parametreler doğrultusunda şeffaf ve kayıt dışılığın olmadığı şartlar oluşturulmasını istediklerini belirtti.

Raporun sonuçlarını açıklarken İstanbul’un bugünkü nüfusu ile Avrupa’nın en büyük şehri olduğuna ve arka planda yükselen jeopolitik risklere rağmen dinamik bir profil çizdiğine işaret eden Avi Alkaş, ancak risk algısının yükseldiğini bildirdi.

Avi Alkaş, riskler nedeni ile Türkiye’de gayrimenkul ticaretinin Pekin ve Moskova’nın 10’da biri kadar olduğunu sözlerine ekledi.

SİMSARLAR SEKTÖRÜN AYAĞINA KURŞUN SIKIYOR


Lang LaSalle Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, gayrimenkul sektöründeki simsarlara tepki gösterdi. Son dönemlerde bazı aracıların Körfez ülkelerinden gelen yatırımcılara fahiş getiriler vaat ederek, gayrimenkul sattığını kaydeden Alkaş, şunları söyledi: “Bu, Kapalıçarşı’da 10 bin dolarlık bir halıyı 100 bin dolara satmaya benzer. Çok tehlikeli bir süreçteyiz. Özellikle Körfez bölgesinden gelecek yatırımcının bazı kötü niyetliler tarafından istismar edileceği, yanlış yönlendirebileceği durumlarla karşılaşabiliriz. Bu sektörün ayağına kurşun sıkmaktır.”