İşte o senaryolar;

ERDOĞAN SİNİRLİOĞLU'NA GÜVENMİYOR MU?

İsrail ile Türkiye arasındaki mutabakatın baş aktörü, daha önce İsrail'de Büyükelçilik görevinde de bulunmuş olan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'ydu. Sinirlioğlu, Mavi Marmara krizinin ardından, yıllarca süren İsrail'le ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde, hem Türkiye'nin müzakerecisi oldu. İsrail tarafının müzakerecisi birkaç kez değişmesine rağmen, Sinirlioğlu tüm görüşmeleri Türkiye adına yürüttü.
Ancak roma'da dün yapılan ve İsrail görüşmelerinin son etabını oluşturan müzakerelere, Erdoğan sürpriz bir kararla sözcüsü İbrahim Kalın'ı da gönderdi. Bu durum da, "Erdoğan, Sinirlioğlu'na güvenmiyor mu?" sorusunu gündeme taşıdı.

İBRAHİM KALIN MİT MÜSTEŞARI MI OLUYOR?

Kalın'ın Erdoğan tarafından Roma'ya gönderilmesi, bir dönem hakkında ortaya atılan "MİT Müsteşarı olacak" söylentilerini de alevlendirdi. Erdoğan, Hakan Fidan'ın da MİT Müsteşarı olarak atanmasından önce, diplomasi alanında deneyim kazanması için, kendisini İran'la yürütülen nükleer müzakerelerde Türkiye temsilcisi yapmıştı. Erdoğan'ın, MİT Müsteşarı olarak atamayı planladığı Kalın'ın da, sahada, çok ciddi müzakerelerde bulunarak, deneyiminin artmasını istemiş olabileceği söylentisi kulislere yayıldı.

İSRAİL TARAFI MI İSTEDİ?

Kalın'ın Roma'daki görüşmelere katılmasının, "İsrail tarafından talep edilmiş olabileceği" de Ankara'da konuşulan senaryolar arasında bulunuyor. Erdoğan daha önce AKP hükümetleri tarafından yapılan anlaşmaları, "haberinin olmadığı" ya da "uygun görmediğini" söyleyerek, uygulanamaz hale getirmişti. Dolmabahçe'de HDP'lilerle AKP hükümet üyeleri arasındaki müzakerelerin ardından "haberim yoktu" diyen, ancak HDP tarafından bu çıkışı yalanlanan Erdoğan, son olarak da bir önceki AKP'li Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Brüksel'de AB ile yaptığı suriyeli sığınmacı ve Türk vatandaşlarına vize muafiyeti anlaşmalarını "hükümsüz" hale getirmişti. Kulislerde, İsrail'in olası bir anlaşmanın Erdoğan tarafından daha sonra "tanınmamasının" önüne geçmek için, Saray'dan yetkili birinin de müzakerelerde yer almasını istemiş olabileceği ifade ediliyor.