CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Osman Gazi Köprüsü için belirlenen 35 dolarlık ücretin aşırı yüksek olduğunu belirtti ve ''Fiyat düşene kadar köprüden kimse geçmesin. Bunu yaparsak fiyatı ucuzlatmaya mecbur kalırlar” dedi.
Deniz AYHAN/ANKARA

FOTO:SÖZCÜ - CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, köprü geçiş fiyatlarını prote etme çağrısında bulundu.


Yalım, köprüden 35 dolar+KDV ile geçiş yapılabileceğini, dünyada böyle bir rakamın olmadığını söyledi; Amerika’da bir vatandaşın aynı uzunluktaki köprüyü 7 dolara geçtiğini hatırlattı ve şunları söyledi:

‘’Osman Gazi köprüsü vatandaşlarımıza hayırlı olsun. Ancak ciddi sıkıntılar var. Bunun en önemlisi geçiş bedeli. Köpründen 35 dolar+KDV ile geçiş yapılabilecek. Dünyada böyle bir rakam yok. ABD'de bir vatandaş aynı uzunluktaki köprüyü yedi dolara geçiyor. Köprü geçiş ücreti olan 35 dolar+KDV'nin otomobiller ve diğer araçlar için aynı mı olacak belli değil.  Köprüyü rakam makul seviyeye gelene kadar bu fiyattan geçmeyin. Bu rakamlar üzerinden 78 kilometre kazanmak amacıyla bu köprüyü kullanmayalım. Belirli bir zaman zaten geçilmediğinde bu rakamı çekmek durumunda kalacaklardır."

EN UCUZ YOL 116 TL


Öte yandan İzmir'de kardeşi olan ve İstanbul İzmir arasında çok sık yolculuk yapan emekli Emniyet Müdürü Bülent Kılıçtepe, Osman Gazi köprüsünden geçmeden İzmir'e gidiş için kullanılabilecek alternatif yoları ve maliyeti hesapladı. Kılıçtepe şu bilgileri verdi:

 1. YOL : İzmit Körfezi dolaşılarak, İzmit-Yalova-İzmir arası toplam 580 kilometre ve yaklaşık 8 saat sürüyor. Bu yoldan körfezi dolanarak İzmir'e gidiş için yakıt masrafı ortalama 116 TL. tutuyor

2. YOL: İzmit Körfezi'ni arabalı vapurla geçerek, Darıca arabalı vapurla Yalova-İzmir toplam 480 kilometre ve 6,5 saat sürüyor. Bu yol, 96 TL. yakıt+60 TL. arabalı vapur ücreti olmak üzere 156 TL. maliyet oluşturuyor.

OSMAN GAZİ 200 TL


Osman Gazi köprüsünden geçerek, Gebze-Osman Gazi köprüsü-Orhan Gazi-İzmir seyahati ise 470 kilometre ve 4-5 saat sürüyor. 94 TL. yakıt+25 dolar tek geçiş+5 dolar KDV olmak üzere ve doların 3 TL' den hesaplanması halinde 184 TL. ediyor. Otoban geçiş ücreti ile birlikte 200 TL oluyor.

1,1 milyar dolara mal olan Osman Gazi köprüsünden tek geçiş için 25 dolar+KDV, gidiş dönüş için ise 35 dolar+KDV ücret alınacak.

 



sozcu.com.tr yüksek geçiş ücretini okurlarına sordu. Dün sabahtan beri 38 bin kişi oy kullandı. Ankete katılan okurlarımızın % 89′u Osman Gazi Köprüsü’nü, yüksek ücreti nedeniyle, kullanmayı düşünmediği yönünde oy kullanırken; ‘ücretine rağmen kullanırım’ diyenlerin oranı % 11′de kaldı. Siz de ücreti Türkiye’nin en tartışmalı köprüsü hakkında anketimize katılabilirsiniz.