En ufak bir ağrıda, hastalık hissinde hemen elimiz ilaca gidiyor. Hatta doktor gibi birbirimize ilaç bile tavsiye ediyoruz. Bu bilinçsiz kullanım seyesinde, Davos Zirvesi'nde ele alınan dünyadaki antibiyotik çılgınlığında Türkler birinciliği kimseye kaptırmadı.



Vatan Gazetesi'nden Uğur Koçbaş'ın haberine göre en ufak bir hastalık durumunda elimizin antibiyotiğe gitmesi tıp dünyasında bir krize neden oldu. Antibiyotiklere karşı sürekli direnç kazanan bakteriler, ilaçların etkilerini yok etmeye başladı. Yeni antibiyotik geliştirmek de masraflı olduğundan 1983-87 arasında 16 yeni antibiyotik kullanıma sunulurken bu rakam 2000’li yıllarda 3’e kadar geriledi.

Davos Zirvesi'nde ise bu konu ilk kez ele alınıyor. İlaç firmaları, ülkelere "bize antibiyotik geliştirmekte destek olun" çağrısı yapıyor.

HER GÜN 3.3 MİLYON ANTİBİYOTİK İÇİYORUZ

OECD’nin 2015 Sağlık Raporu’na göre dünyada antibiyotik ilaçları en çok Türkler kullanıyor. Türkiye, binde 42.2’lik antibiyotik kullanımı ile dünyada açık ara birinci sırada. Yani Türkiye’de her gün yaklaşık 3.3 milyon antibiyotik hapı tüketiliyor. İşte tam da bu sebepten ötürü Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye, antibiyotiklerin basit hastalıklara karşı etkisiz kaldığı ülkeler arasında dünyada ilk 3’te yer alıyor. Çünkü Türkiye’deki bakteriler, piyasadaki antibiyotiklere karşı yüzde 50’yi aşan oranlarda ‘bağışıklık’ kazanmış durumda.

VEREMİ TEDAVİ EDEMEYECEĞİZ

Antibiyotiklere karşı vücudun geliştirdiği dirneç, terör kadar büyük bir sorun olarak değerlendiriliyor. Karanlık çağlara geri dönülecek ve basit ameliyatlarda bile enfesiyon riski oluşacak diye ön görülüyor. Ayrıca antibiyotikler işe yaramadığında ise şunlar olacak:

- Organ nakli neredeyse imkansız bir hal alacak
- Patlayan apandisti ameliyatla almak ölümcül olabilecek
- Zatürree özellikle ileri yaşlardakiler için kâbus haline gelecek
- Yoğun antibiyotik tedavisi gerektiren verem tamamen tedavi edilemez bir hastalık olacak

HER 1000 KİŞİ İÇİN GÜNLÜK ANTİBİYOTİK KULLANIMI

1. TÜRKİYE %42.2
2. YUNANİSTAN %32.2
3. FRANSA %30.1
4. BELÇİKA %29.6
5. İTALYA 28.6