Kış aylarında doğanlar daha şanslı... İsveç'teki Umea Üniversitesi'ndeki araştırmalar, ilkbahar ve yaz aylarında doğanların glüten intoleransının daha yüksek olduğunu gösterdi.
Yaz aylarında doğanların ekmek ve makarna gibi besinlere karşı hassasiyetleri daha yüksek. Araştırma ekibinin başındaki Dr. Redinah Namatovu, bu kişilerin çölyak hastalığına yakalanma olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirtti.
Buğday, arpa ve çavdarda bulunan glüten proteinine olan hassasiyet ile çölyak hastalığı ortaya çıkıyor. Bu hastalık ince bağırsakta hasar oluşturuyor ve emilim sorunu ortaya çıkıyor. Bu kişiler, beslenmedeki glüten besinlerinin kaldırılması ile iyileşiyor.
Yaz aylarında doğanlar glüten intoleransına daha yatkın
Yapılan araştırmalar, yazın doğanlarda glüten intoleransının daha yüksek olduğunu gösterdi.