İngiltere, Avrupa Birliği’nden boşanmaya karar verdi. Her ayrılık bir vurgundur ancak etkileri geçicidir. İlk gün yaşanan ağlama krizleri uzun sürmez. Kraldan çok kralcı olmaya gerek yok.
Tabii ki biz de etkileneceğiz. Nitekim piyasalarımız ciddi anlamda etkileniyor. Bir süre sonra ise aslında bu durumun aslında işimize yaradığını göreceğiz.
Bizim burada daha çok üzülmemiz gereken, ayrılma kampanyalarında “Türkler gelecek!” deyip, Türkiye antipatisini kullanıp bundan da sonuç almaları. Herhalde dünyanın sayılı itici ülkelerinden biriyiz!

Kim öle kim kala


Gelelim İngiltere’ye zaten Avrupa Birliği ile ne aynı para birimini ne de vize sistemini kullanıyordu. Temelde ayrıydılar. Resmi ayrılma süreci ise en az iki yıl sürecek. Muhtemelen daha da fazla… İngiltere ilk etapta çok kötü etkilenmesi kadar normal bir durum olamaz. Keza Avrupa Birliği için de aynı şey söz konusu…
Araştırmalar 2030 yılında, İngiltere ekonomisinin, AB’den ayrılmasıyla varacağı büyüklükten yüzde 6 kadar daha küçük olacağı sonucuna varıyor. Bu mudur dünyayı sarsan hikâye?
Kişisel görüşüm İngiltere doğruyu yaptı. Hatta geleceği olmayan Avrupa Birliği’nden ayrılmakta geç bile kaldı.

Şimdi Almanya düşünsün!


Esas korkulan başka… Sorunun büyüğünü Avrupa Birliği yaşayacak. Şimdi Fransa, Hollanda, hatta Yunanistan bile Avrupa Birliği’nden ayrılmayı masaya koyacak. Olan işin kaymağını yiyen Almanya’ya olacak. Bırakalım da onlar düşünsünler.
Ya bize ne olacak? Ne Türkiye Avrupa Birliği’nde, ne de İngiltere ile özel bir ticaret anlaşmamız var. O zaman bu da gelir bu da geçer. Hem de beklenilenden daha çabuk geçer.
Bütün dünya piyasaları etkilendiği yerde Türkiye’nin kuyruğu dik tutması düşünülemez. Ancak soğukkanlı düşünürsek bizi direkt etkileyecek ne var? İngilizler hafiften panik havası yaşayacağı için gelen turist sayısı biraz daha azalır. Zaten en kötüsünü yaşıyoruz o da olsun anasını satayım!

Yılı kurtarabiliriz


Diğer bir açıdan bakarsak Amerika bahaneyi de buldu, uzun bir süre daha faiz falan artıramaz. Avrupa ve İngiltere yaralarını sarmak için piyasalara daha fazla likidite pompalar. Bu durum da bize yarar. Belki bir iki hafta acı çekeceğiz ama yılı kurtardık!
Bir hafta sonra bayram.…Bayram sonrasına sular çoktan durulmuş olur. Burada oturup düşünmemiz gereken İngiltere birkaç yüz bin mülteci için Avrupa Birliği’nden ayrılmaya karar vermişken, bizim 3 milyon mülteci ile ne yapacağımız.
Umarım bu durum ay sonunda yürürlüğe girmesi gereken vize muafiyeti gerçekleşmezse ne yapmamız gerektiği hakkında biraz fikir vermiştir.