Cumhurbaşkanı Erdoğan Sermaye Piyasaları Kongresi’nde konuştu.
Dedi ki; “Parayı ucuza mal edemediği için yatırımcılarımız sıkıntılar çekiyor. Amerika’da 0,25’ti. Avrupa’da da 0,50-1, Japonya eksi... Bize bakıyorsun 15-16-17. Yatırımcı bu piyasaya nasıl girsin?”
Peki, sen Amerika, Avrupa veya Japonya mısın? Hayır! Sen Brezilya, Güney Afrika, Meksika’sın... Aslında onlar bile değilsin. Sen OHAL’desin... Keyfi Twitter, Facebook, WhatsApp’ı bile yasaklayan bir ülkesin... Kim sana niye parasını getirsin?

Faizini nasıl düşürürsün?

Bakın faizin bazı ekonomilerde düşük bazılarında yüksek olmasının iki önemli nedeni vardır.
Öncelikle senin ülkenin yeterli parası yoksa tasarrufların az ise başka ülkenin parasına ihtiyaç duyarsın. Yani dış kaynağa muhtaçsındır. İşte bu ahval ve şerait içinde bu kaynakları ülkene çekebilmek için faizi yüksek tutmak zorundasındır.
Bir diğeri eğer enflasyon düşükse Merkez Bankası faizi düşük tutabilir. Eğer enflasyon yüksekse Merkez Bankası ve bankalar da faizi yüksek tutmak zorundadır.

Faizin neden düşmeyecek?

Amerika’da enflasyon yüzde 1.5 seviyesinde. Nitekim enflasyon arttığı için faiz artırımına gidi- yorlar.
19 üyeli Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon yüzde 0,4 civarında. Japonya’da enflasyon yüzde sıfır, yani yok! Ya sende? Kalem oyunlarıyla yüzde 7’nin üstünde!
Gidip de sen kendini o ülkelerle eşit tutamazsın. Ülkede üretim, yatırım yapılmadan, tasarruf etmeden, reformları hayata geçirmeden, oturduğun yerden faizlerin düşmesini mi, istiyorsun?
Hazır Bakanlar Kurulu kararı ile saatleri bile değiştirebiliyorsan, yayımla bir genelge; “kredi ve mevduat faizleri bundan sonra yüzde 3’ü geçemeyecektir” diye! Bak gör ne oluyor? Yirmi dört saat içinde ülke nasıl batıyor!

Dolar gidiyor nedendir acep?

Ne yaptınız da ülkede faizler düşsün, dolar artmasın istiyorsunuz?
Sahi Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut,  dolar/TL’nin son olarak 3 seviyesinin üzerine çıktığında yine 2,78-2,95 bandına geri döneceğini söylemişti. (Bu arada yuvarlak 2.80 değil, 2.78 diyor, vay be çok teknik!)
Güvenen olup dolarını satan, zarar edenler aradaki farkı Yiğit Bulut’tan isterler mi? Yiğit Bulut öder mi?
Koskoca Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı dolar için seviye veriyor ve buraya geri dönecektir diyor. Bence gitsin konuşsun, seviyorsa geri döner!
Ya da kendisine sorsun, dolar gittikçe gidiyor, giden gelmiyor, acep nedendir?