3

Reklamlara baktığımızda muhteşem bir dünyada yaşıyoruz. İnternet servis sağlayıcılarının reklamlarından bahsediyorum. Işık hızına ulaşmışız. Jetlerle taşınıyormuş evlerimize internet. Reklamlara göre hele de fiber internet alanların evlerinde internet otoyolu kuruluyormuş.
Peh!
Akamai, 2016 yılı küresel internet hız raporlarına baktım. Bir yıldan fazla önce yine bu konuda yazmıştım. Ödediğimiz onca paraya, daha iyi hız alırız umuduyla küçücük bütçelerimizi zorlayıp bir üst paketlere geçmelerimiz filan sadece Telekom şirketlerinin ceplerini biraz daha doldurmalarına hizmet etmekten başka hiçbir işe yaramıyor.

HIZDA 63’ÜNCÜYÜZ

Bakın Türkiye küresel olarak 2016 ilk çeyrek ortalama hız konusunda 63. sırada. Ülkece ortalamamız sadece 7.2 Mbps. Bölge lideri İsrail tamı tamına 13.5 Mbps hız alıyor. Katar, Birleşik Arap Emirlikleri bizden yukarıda. Kenya bile bizden daha hızlı! Altımızda Suudi Arabistan, İran gibi interneti şeytan ilan etmiş ülkeler var.
Hızdan geçtim, henüz reklamlarını izlediğinde herkesin iç çektiği fiber internet bile İstanbul’un mesela Beşiktaş gibi önemli ilçelerinin çoğunda yok!
Daha yakınlarda yazdığım AKN adı verilen ve sözde limitsiz diye tarifelendiren ama bal gibi limitli olan düzenlemenin arkasına sığınmalarından bahsetmeyeceğim bile çünkü artık sinirim bozuluyor.
Resmen kandırılıyoruz. Ne vaat edilen hızı alabiliyoruz, ne fiber internetin kaplama alanı genişletiliyor ne de parasını ödediğimiz halde limitsiz kullanabiliyoruz internetimizi.
Ha bir de sansür var tabii. Servis sağlayıcılarının sürekli arka planda çalıştırdığı sakıncalı kelime arama yazılımları da başka bir neden yavaşlıkta.
Hepsinden geçtim, en sevdikleri şey olan yerleri kazıp içine bir şey döşemeye neden birileri engel oluyor anlamakta zorlanıyorum.
Hiçbir şey ilerlemiyor internet hızımız ve fiber kaplama alanı konusunda. Ama Allahtan reklamlarımızdaki internet çok hızlı! Jet hızında, ışık hızında! Peh!

2

Bir efsanenin sonu: Blackberry

Daha Apple ve Google Android sahneye çıkmamıştı. Blackberry’nin iri ilk nesil cihazları bir anda statü sembolü olmuştu. Hollywood ünlülerinin ellerinde görüyorduk, devlet başkanları onu kullanıyordu. Kullanmaya başladığımda aşık olmuştum. Fiziksel klavyesi, mini faresi ve süper e-posta yazılımıyla kaç neslini kullandığımı hatırlamıyorum bile. Whatsapp’a aşık olmadan BB Messenger vardı. Ama tüm bunlar firmanın o dönemlerdeki CEO’su ve Research In Motion isimli ana firmanın kurucusu Mike Lazaridis’in resmen kibirine yenildi. Apple ve Google dokunmatik ekranlara yönelirken fiziksel klavyeden vazgeçmedi ve geleceği okuyamadı. Şimdi bir tarih kapanıyor.
Blackberry bu haftadan itibaren akıllı telefon tasarım ve üretimine son veriyor. Teknoloji dünyası geleceği göremeyen ve firmayı buna göre şekillendirecek felsefeyi kuramayan yöneticilerin hatalarını affetmiyor.

1

Mini drone savaşı tam gaz!

GoPro’nun Karma’yı tanıtmasının üzerinden bir hafta geçti ve Çinli DJI bombayı patlattı.
Tıpkı Karma gibi katlanabilir olan yeni mini sınıf Mavic Pro’yu tanıttı.
Mavic Pro’nun özellikleri gerçekten göz kamaştırıyor. Ve sonda söyleyeceğimi baştan söyleyeyim kağıt üzerinde Karma’dan daha önde görünüyor.
Mavic Pro sadece 743 gram ağırlığında ve katlandığında küçük bir el çantasına bile sığabiliyor. Phantom 4’ün altıda biri boyutunda! Bu, benim gibi kocaman drone çantalarını uçaklardan uçaklara taşıyanlar için müthiş bir haber.
Mavic Pro tıpkı Phantom 3 Pro ve 4 gibi 4K çözünürlükte saniyede 30 kare video kaydedebiliyor. Saniyede 8 kare 12MP ve Adobe DNG RAW formatını destekleyen fotoğraflar çekebiliyor.
Üzerindeki beş mini kamera ile etrafını üç boyutlu olarak görebiliyor ve engelleri 15 metre önce fark edebiliyor. Mavic Pro, DJI’nin yeni Ocu Sync adını verdiği teknoloji sayesinde 7 km çapında bir bölgede yönetilebiliyor. Ve kumandaya 720 P görüntü gelebiliyor. Pil ömrü (yine kağıt üzerinde) müthiş. Tamı tamına 27 dakika. Dilerseniz uçuşu canlı olarak Facebook’tan yayınlayıp, gelen sorulara sesle yanıt verebiliyorsunuz. Mavic, mimiklerinizi tanıyıp fotoğrafınızı çekebiliyor. Dronie adı verilen özçekim yapmak hayli kolay, sizi takip edebiliyor ve iç mekanlarda da uçabiliyor. ABD fiyatı kumanda ile 1000 dolar. Ve bu konfigürasyon gerçekten kağıt üzerinde Karma’dan daha iyi duruyor.