Çiçekler sadece hayatımıza güzellikleriyle renk katmıyor. Zaman zaman kendilerine has lezzetleriyle sofralarımıza da konuk oluyorlar. Peki çiçeklerin hangi yiyecek ve içeceklerde kullanıldığını biliyor musunuz?

buyuk1

Tat alma duyumuzu şaşırtmayı başaran bitkiler

menekse


Menekşe: Mor, sarı ve portakal renkleri bulunuyor. Yapraklarının tadı nektarini, sapları ise tere otunu andırıyor. Salatalara mükemmel bir görsellik ve tat katıyor. Fransa’nın Toulouse kentinde mor olan türünden üretilen şeker ve likörler önemli bir sanayi oluşturuyor.

gul

Gül: Çok aromatik olan bu bitkinin hemen her türü pek çok şekilde kullanılabiliyor. Reçelden liköre, lokumdan gül soslu bıldırcına kadar gül aynı zamanda Türk ve Osmanlı mutfağında en yaygın kullanılan çiçek. Bağdat’ın sümbüllü gül balı ise dünyaca tanınan pahalı bir yiyecek olarak tanımlanıyor.

Soğan çiçeği: Lezzet olarak soğanı andırdığı için bu adla anılıyor. Çorbalarda, sandviçlerde, zeytinyağlı yemeklerde, salatalarda ve soğuk mezelerde ise süsleme amaçlı kullanılıyor.

lavanta

Lavanta: Hafif tatlı, narenciye ve nanemsi bir tada sahip lavanta, tatlılarda, ekmeklerde, keklerde ve jölelerde adeta mucize yaratıyor. Zeytinyağı ve elma sirkesine de çok yakışıyor. Et yemeklerinde ise baharat yerine kullanılabiliyor.

karanfil

Karanfil: Şaşırtıcı derecede tatlı ve hafif mentollü bir tadı vardır ancak yapraklarını mutlaka kırparak kullanmak gerekiyor. Süs olarak her türlü yiyeceğin üzerine serpiştirilebiliyor. Karanfil ayrıca Fransızların ‘Charteuse’ likörünün içeriğindeki özel sırlar arasında yer alıyor.

Kadife çiçeği: Baharatlı, hafif biberimsi bir tadı olan bitki, tadı ve renginden dolayı ‘fakir adamın safranı’ olarak da anılıyor. Çorbaların, makarnaların üzerine serpiştirilebilen bu çiçek, tereyağına ve soslara katılabiliyor.

Kabak çiçeği: Halk tarafından en çok bilinen bu çiçeğin değişik şekillerde dolması ve kızartması yapılıyor.

yasemin

Yasemin: Yoğun kokusuyla dikkat çeken yasemin Uzakdoğu’da büyük önem taşıyan geleneksel çaylarda kullanılıyor. Pilava da çeşni olarak katılabiliyor.

latin-cicegi

Latin çiçeği: Yaprakları ve çiçekleri yenen bu bitki, hafif acı tadından dolayı salatalarda lezzeti arttırıcı olarak kullanılıyor. Ayrıca salata ve yemeklerin süslenmesinde de kullanılabiliyor.

Kuşburnu: Mayhoş tadı tatlılarla birlikte iyi gidiyor. Reçel veya jöle yaparken de kullanılıyor. Tanınması çok kolay olan bu bitki, gücünüzü ortaya çıkarmak için harika bir başlangıç noktası ve C vitamini bakımından da çok zengin.

Ihlamur çiçeği: Beyazdan sarı tonlara kaçan bu minik çiçeklerin tadı bala benziyor. Şerbetlerde kullanılıyor. Almanya’da ise mevsiminde una batırılıp kızartması yapılan bir spesiyalite olarak tüketiliyor.

mor-viola

Mor viola: Taze olarak salata ve yemeklerin süslenmesinde kullanılıyor. Buzların içine de süsleme amaçlı yerleştirilebiliyor.

Elektrik çiçeği: Küçük, sarı, çilek görüntüsünde olan elektrik çiçeği son dönemlerde oldukça popüler. Bu çiçekten küçük bir parça yendiğinde dilde ve dudaklarda elektrik çarpıyormuş gibi bir karıncalanma hissediliyor. Bu bitki, salatalarda, soslarda ve çorbalarda kullanılıyor.