Sağlıklı, genç bir cilt kendini renk ve ışıltısıyla gösterir. Bu canlılığın en önemli kaynaklarından biri ise beslenme alışkanlıklarınızdır.
İşte size göz alıcı bir cilde sahip olabilmeniz için size 10 öneri…

9

1- Yeterli ve dengeli beslenin: Beş temel yiyecek grubu olan et, süt, sebze, meyve, yağ ve tam tahıl grubundan yiyecekleri her öğünde yeterince alarak dengeli beslenin.
2- Bol bol su için: Cildinizin kurumasını önlemek, hücre yenilenmesini ve metabolizmanın daha düzenli çalışmasını sağlamak için yeterince su ya da sıvı tüketmeye özen gösterin.

3

3- Oda ısısında katı olan tüm yağlardan, özellikle de hayvansal yağlardan uzak durun: Hayvansal yağların, trans yağların fazla tüketimi cilt sağlığı için önemli olan sebum üretimini azaltır ve sivilcelerin artmasına neden olur.
4- Cilt sağlığınız için A, C vitamini, selenyum ve diğer antioksidan vitaminleri içeren yiyecekleri yeterince tüketin: Taze sebze ve meyveler, fındık, ceviz, süt ürünleri ve balığı sofranızdan eksik etmeyin.
5- Sigara ve alkol kullanmayın: Cilt sağlığını bozan ve kırışıklıklarınızın artmasını sağlayan sigara ve alkol aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de bozar.

8

6- Çinko içeren yiyecekleri sofranızdan eksik etmeyin: Bunun için haftada en az iki üç kere balık ve deniz ürünleri yemeye özen gösterin.
7- Günde en az iki bardak süt veya yoğurt tüketin: Saç ve tırnak sağlığı için kalsiyum alımı çok önemlidir.
8- Kuru baklagilleri haftada en az iki kez tüketin: Kuru baklagillerde bulunan protein ve lifler, sağlıklı bağ dokusuyla tırnak gelişimde çok etkilidir.
9- Sebze ve meyve tüketiminizi arttırın: Günde 5-9 porsiyon arasında çeşitli renk ve cinste sebze ve meyve tüketildiğinde cilt, saç, tırnak sağlığı ve güzelliğiniz için yeterince antioksidan almış olursunuz.

4

10- Güvenli gıda tüketmeye özen gösterin: Bir yiyecek, besleyici yönüyle değerli olabilir ancak son kullanma tarihi geçmişse ya da kirlenmişse artık sağlıklı değildir. Bu tür besinleri tüketmemeye özen gösterin.

11

Biotinin faydaları


Biotin suda çözünen bir B vitaminidir. Besinlerin vücudunuzda enerjiye dönüşmesinde önemli rol oynayan biotin, yağ, karbonhidrat ve proteinlerin parçalanmasında görev alır. Biotin özellikle zayıf saç ve tırnaklar için kullanılır. Bu amaçla günlük 1000-1200 mcg (11.2 mg) biotin kullanılmaktadır. Bilimsel çalışmalar biotinin genel olarak altı ay boyunca alınması gerektiğini göstermektedir. Eksikliği özellikle çocuklarda kafa derisinde kepeklenme ve benzeri pullanmalar halinde kendini belli eden sorunlara yol açar. Bazı çalışmalar ise çok yüksek dozda biotinin (günlük 710 mg) diyabetlilerde kan şekeri kontrolünü sağladığını ortaya koymuştur. Uzun süre antibiyotik kullanan veya çok fazla alkol tüketen kişilerde ise azalır. Tavsiye edilen dozlarda tüketmek ise oldukça güvenlidir. H vitamini ya da B7 vitamini olarak da bilinen biotin B grubu vitaminlerden biridir. Günümüzde birçok kozmetik güzellik ürünlerinin içindede biotin yer alır. Biotin, diğer B vitaminleri gibi karbonhidrat proteni ve yağların enerjiye dönüşümünde de görev alır. Birçok enzimin yapısına girerek besinlerin vücuda faydalı olmasını sağlar. Hücre gelişimi için biotin gereklidir. Lenfosit üretiminde rol oynar. Kan şekerini düşürücü etkisi biotinin faydaları arasındadır. Biotin saç sağlığı için önemli bir vitamindir. Saç dökülmesini önleyici ve saçların beyazlaşmasını yavaşlatıcı özelliktedir. Tırnakların dayanıklılığını arttırır. Biotin besinlerde bulunmakla birlikte bağırsaktaki bakteriler tarafından da üretildiği için eksikliğine pek rastlanmaz.

7

Eksikliği nasıl anlaşılır?


- Saç dökülmesi
- Dermatit
- İştahsızlık
- Bulantı
- Anemi
- Yorgunluk
- Depresyon

5

Hangi besinlerde bulunur?


Süt, yumurta, balık, bira mayası, patates, soya, ceviz, fındık biotin içeren yiyecekler arasındadır. Günlük biotin kullanımı için genel olarak önerilen miktar 150-300 mcg dir. Tedaviye yönelik durumlarda daha fazla alınması tavsiye edilmektedir. Biotin diğer B vitaminleri ile birlikte alınabildiği gibi tek başına da kullanılabilir.