buyuk

“Günde bir elma, doktoru uzak tutar” sözünü duymuşsunuzdur… Bu meyve fitokimyasal antioksidan ve posa içeriğiyle kalpten kansere kadar pek çok hastalığa karşı koruyucudur. Vitamin ve mineral zengini kestane ise glüten içermediği için çölyak hastaları için ideal bir besindir…

shutterstock_125443724

Elmanın faydaları

Elmanın faydalarına her gün bir yenisi ekleniyor. Şimdi bu faydalara genel olarak bakalım ki, her gün bir tane yemeyi unutmayalım… Damarları tıkayan LDL kolesterol seviyelerini düşürerek arterlerin tıkanmasını, kalp krizini ve felci önler. Yapısındaki çözünmeyen posa ile sindirim sisteminde LDL kolesterole yapışır ve vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Çözünebilir posa pektin ile karaciğerde üretilen LDL kolesterol miktarını azaltır.

shutterstock_224822101

Kabızlığa karşı pişirerek tüketin

Elma güçlü antioksidan etkilere sahip C vitamini, quercetin, kateşin, floridzin ve klorejenik asidin önemli kaynağıdır. Antioksidan aktivitesiyle ve posa içeriğiyle kansere karşı da koruyucudur. İçerdiği organik asitler ve fosforun yardımıyla beyni, karaciğeri ve mideyi çok olumlu etkiler. Çiğ elma kabuğu yenerek bedendeki ürik asit azaltılabilir. Pişmiş elma ile yapılan kompresler yumuşatıcı ve rahatlatıcıdır. Yatmadan önce yenen bir elma rahat uyumaya yardımcı olur. Kabızlığa ve kolon kanserine karşı korunmaya da yardımcıdır. Kabızlığa karşı pişmiş elmanın etkili olduğu bilinir. Gut, böbrek, mesane hastalıklarına ve hemoroide karşı uygulanacak bir elma küründen yararlı sonuçlar alınabilir. Elma suyu özellikle soğuk algınlığına, öksürüğe, ses kısıklığına, yüksek ateşe ve iltihaplı hastalıklara karşı etkilidir. Ama çok soğuk içilmemelidir. Elma suyu ayrıca romatizmal böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, damar sertliği ve egzamaya karşı da kullanılabilir. Elma genelde yatıştırıcı ve ateş düşürücüdür. Elma suyu sindirim sistemini uyarır ve mide mukozasını güçlendirir. Sindirim yetersizliğine karşı rendelenmiş bir elma yemeklerden önce yenmelidir ama rendelendikten sonra rengi koyulaşana kadar bekletilmemelidir. Kısaca sağlıklı yaşamaya önem veren kişinin yakınında her zaman elma bulundurması gerekir.

shutterstock_420521857

Kestanenin faydaları

Kışın, sokaklarda caddelerde gezerken çıtır çıtır görüntüsüyle, pişirme tezgahlarından mis gibi burnumuza gelen kokusuyla içimizi ısıtan kestanenin hayatımızda hangi özellikleriyle yer aldığını hiç düşündünüz mü? Kestane, doyurucu özelliğinin yanı sıra beslenmemize katkı sağlayan birçok besin ögesine sahiptir...
Vitamin zengini: Kestane diğer sert kabuklu yemişlerin aksine vitamin ve mineral oranının da yüksek olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda yağ oranı düşük olan kestane, başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifler, B1, B2 ve C vitaminlerini de bol miktarda içermektedir.
Kansere karşı koruyucu: Güçlü bir antioksidan olan kestane, içerdiği flavanoitler sayesinde zararlı serbest radikallere karşı koruma sağlayarak kansere karşı koruyucu etki göstermektedir.
Demir deposu: Kestane; demir, kalsiyum, magnezyum, mangan, fosfor ve çinko gibi mineraller bakımından zengin olup çok da iyi bir potasyum kaynağıdır.
Çölyak hastaları için ideal bir besin: Kestane aynı zamanda gluten içeriği olmayan bir yemiş olduğundan gluten içermeyen besinlerin hazırlanmasında kullanılır; dolayısıyla kestane, gluten duyarlılığı, buğday alerjisi ve çölyak hastalığı olanlar için oldukça uygun bir besindir.

shutterstock_406882540

Şeker hastaları dikkat!

Kestane yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle diyet yapanlarda kontrollü şekilde tüketilmesi gereken bir besindir. Özellikle diyabet gibi hastalıkları olan bireylerde fazla miktarlarda kestane tüketimi kan şekerinin çok fazla yükselmesine neden olabilir. Bu yüzden şeker hastaları kestane tüketiminde porsiyon kontrolüne çok dikkat etmelidirler.

shutterstock_332678375

Kalorisi yüksek

Kestane lif bakımından zengindir. Düşük oranda ve kaliteli tohum yağı içerir. Ayrıca B1, B2 ve C vitaminlerini de bünyesinde barındırır. Kestanenin kalorisinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu bakımdan kestaneyi tüketmenin en iyi yolu 6 adet ara öğün olarak tüketmek ve ona 1 bardak sütle eşlik etmektir. Lütfen 6 adet kestanenin 1 dilim beyaz ekmeğe eşdeğer olduğunu unutmayınız. Ancak eğer kestaneyi haşlayarak tüketirseniz kalori tasarrufuna gidebilirsiniz. Yine de ne olursa olsun yerken bir bardak sütle eşlik etmeyi unutmayınız.