İlerleyen yaş, hareketsizlik, hormonal dengesizlikler, hipotiroit gibi bazı rahatsızlıklar, sürekli kilo alıp vermeler, zayıflama uğruna düşük kalorili diyetler metabolizma hızının yavaşlamasına neden olur. İşte metabolizmayı hızlandırma yolları...

6

Dinlenme durumunda organların çalışması, vücut ısısının korunması gibi yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesi için gerekli olan zorunlu enerji harcamasına ‘metabolizma hızı’ denir. Metabolizma hızının düşük olması, az yemek yenmesine veya diyet yapılsa bile yavaş kilo vermeye neden olabilir. Metabolizmayı hızlandırmak isteyenler aerobik, ağırlık kaldırma gibi etkinlikler yapmalı ve yediklerine dikkat etmelidirler. Beslenmenizde ve yaşam tarzınızda ufak değişikler yaparak siz de metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. İşte metabolizmayı hızlandırmanın yolları...

13

Aerobik egzersizleri


Haftanın çoğu gününde en az 30 dakika fiziksel aktivite yaparak metabolizmanıza destek verebilirsiniz. Koşu, tempolu yürüyüş ve yüzme gibi aerobik egzersizler yaktığınız kalori sayısını arttırmak ve kilo alımını önlemek için size yardımcı olabilir.

11

Hareket etmeye devam


Aktif hobileri ve alışkanlıkları benimseyerek daha hızlı bir metabolizmaya sahip olabilirsiniz. Bahçeyle uğraşmak, asansör yerine merdiven kullanmak, telefonla konuşurken hareket etmek ve arabanızı gideceğiniz yerden biraz daha uzağa park etmek gibi aktiviteler gün boyu metabolizmanızı arttırmak için yapabileceğiniz küçük değişikliklerdir.

10

Ağırlık kaldırın


Direnç antrenmanı durgun bir metabolizmayı yeniden harekete geçirmenin başka bir yoludur. Serbest ağırlıklar veya ağırlık makinelerini haftada iki ila dört kez 20 dakika kullanmak çalışmanızdan birkaç saat sonra metabolizma hızınızı arttırabilir. Dinlenirken kasların yağlardan daha fazla kalori yaktığını da unutmamanızda fayda var. aklınızda bulundurun.

14

Kendinizi aç bırakmayın


Kahvaltı, sağlıklı bir metabolizma için önemli olan tek öğün değildir. Metabolizmanız, her gün birkaç küçük porsiyon tüketmeniz halinde iyi çalışır. Gün boyunca küçük miktarlarda ve her iki veya dört saatte bir yemek kan akışını düzenler ve metabolizmanızı daha yüksek bir hızda çalışmaya teşvik eder.

Kahvaltıyı kesinlikle atlamayın


Kahvaltı yapmak, metabolizmanızı arttırmaya yardımcı olur. Metabolik hızınız gece boyunca gıda yoksunluğu çekerek birkaç saat için yavaşlar. Hücrelerinizin besinle dolu olması gerekir, aksi takdirde gelecek yoksunluk beklentisiyle yağ depolayarak hayatta kalmaya daha az odaklanırlar.

8

Sağlıklı gıdalar tüketin


Bol miktarda lif ve sınırlı miktarda şeker içeren besleyici bir diyet, metabolizmanızı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Tam tahıllar, balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler, yaban mersini ve domates içeren gıdalar iyi besin seçimleridir.

Yiyecekleri baharatlandırın


Biber gibi baharatlı yiyecekler metabolik hızınızı arttırabilir. Ayrıca yemeklerinize acı biber eklemeyi de düşünebilirsiniz.

Yeterli derecede uyku alın


Yeterli uyku alamadığınız zaman tok olsanız bile kendinizi aç hissedebilirsiniz. Uyku yoksunluğu aşırı yemek yeme isteğine yol açar; bu da vücudunuzun yeterli miktarda karbonhidrat metabolize etme yeteneğini sekteye uğratır. Bu durum kilo almakla sonuçlanır ve kilo vermeyi zorlaştırır.

5

Bol su için


Günde en az sekiz bardak su içerek daha yüksek bir metabolizma hızının oluşmasına katkıda bulunabilirsiniz. Soğuk su tüketmek en idealidir çünkü vücudunuz soğuk suyu vücut sıcaklığınıza göre ısıtmak için çalışarak daha fazla kalori yakar.

7

Şekere “Hayır!” deyin


Şeker tükettiğiniz zaman metabolizmanız yağ depolama moduna geçer. Yüksek kan şekeri seviyeleri daha sonra insülin düzeyinde artışa neden olur ve bu da, vücudunuzun kullanılmayan enerjiyi yağ olarak depolamak istediğinin sinyalidir.

4

Günün lezzeti: Tarçın


Tarçın bilinen en eski baharatlardan biridir.Tarçın hormonları çalıştırır, mide rahatsızlıklarını giderir, kusmayı önler. Gaz ve ishale karşı etkilidir. Kan şekerini dengeler. Kandaki yağ ve kolesterol miktarını da düşürür. Yemeklerde bulunabilen e-koli bakterisinin vücuda yayılmasını engeller. Bal ya da limon suyuyla birlikte alındığında boğazdaki yanmalara ve adet öncesi gerginliklere iyi gelir. Ayrıca tarçın suyu bütün soğuk algınlığı, rahim hastalıkları için iyi bir tedavi maddesidir.