Kültürel, bilimsel ve sanat etkinlikleri toplumsal yaşamın kan damarlarıdır. İstanbul’un öncü olduğu bu oluşumlarda Ankara’nın ikinci sıradan yukarıya çıkma çabaları da gözardı edilemez. Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin kültür olduğunu açıklayan ATATÜRK’ümüzün bilime, sanata, spora verdiği değeri örnek alarak yürütülmesi gereken çalışmaların doyurucu olduğunu savunmak güçtür. Ancak kimi kuruluşlar bilinçli girişimleriyle sorumluluk ve yükümlülüklerinin gereğini yerine getirmeye özen göstermektedir. Örnek olması için bunlardan seçtiklerimizi (elbet bize duyurulup çağrı gönderilerek bilgi aldığımız ve içinde bulunduklarımızı) okurlarımıza tanıtmayı yararlı bir katkı sayıyoruz.
Ankara Üniversiteliler Derneği’nin toplantı salonunda Veteriner Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tanser ŞİRELİ “Gıda İsrafı ve Açlık” konulu bir konferans verdi. İlgiyle izlenen, sorular ve yanıtlarla bilgi alanı genişleyen konferans, sonraki etkinlikler için başarılı bir başlangıç oldu.
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün 100.Yıl Salonu’nda Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Timuçin Faik ERTAN, 10 Kasım’da Atatürk’le ilgili yararlı bir konuşma yaptı. Rektörlük ayrıca kuruluşun 70. yılı nedeniyle anı pulları çıkarttı. Tıp Fakültesi’nin yeni birimlerini açtı.
Emekli matematikçi Prof. Dr. Öner ÇAKAR doğal kaynaklardan aldığı ağaç, çiçek ve başka bitkilerinden oluşturduğu ürünlerle yansımalar sergisini de Ankara Üniversiteliler Derneği salonunda düzenledi.
İlâhiyatçı yazar Ayşe SUCU’nun “Tasavvuf” konulu konferansı Hacettepe Üniversitesi (R) Salonu’nda ilgiyle izlendi ve beğeni topladı.
UFUK Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeleriyle Rektörü’nün, Dekanlarının, öğretim üyelerinin, yöneticilerinin ve öğrencilerinin Anıt-Kabir ziyaretinde ATATÜRK ve İNÖNÜ saygı duruşları görkemli bir görünüm yansıtıyordu. Yine üniversitenin İNCEK Kampüsü’nde “Atatürk ve Türkiye” konulu konferans 10 Kasım etkinliklerinden biri oldu.
Ankara Üniversitesi tüm ilgilileriyle öğrencilerinin Rektör Prof. Dr. Erkan İBİŞ başkanlığında Anıt-Kabir ziyareti de Atatürk sevgi ve saygısının örnek bir görüntüsünü oluşturdu.

İLGİNÇ BİR TOPLANTI

Emekli Büyükelçilerin eşlerinin ilginç anılarını içeren “Bir De Bizden DİNLEYİN” adlı, ALFA Basın Yayın, Dağıtım’ın yayını olan kitap, yine emekli diplomat ve yazar Şefik ONAT’ın editörlüğünde ve onun önsözüyle yayımlandı. Tanıtımı için İNÖNÜ Köşkü’nde yapılan toplantıda kitapta anıları olan 12 Büyükelçi eşinden yedisi katılarak konuşma yaptılar. Sırasıyla Esin ALPTUNA, Zeynep ERSAVCI, Handan (Ünlü) HAKTANIR, Lemis (Elagöz) OKANDAN, Jülide TAŞKENT, Güniz TÜMER ve Füsun UTKAN beğeniyle izlenen konuşmalarıyla eşlik görevlerinin gereklerini yerine getirme örneklerini verdiler. Etiyopya asıllı Jülide TAŞKENT’in ATATÜRK ve Türkiye sevgisini vurgulayan sözleri yoğun alkış aldı. Şefik ONAT’ın yönettiği toplantının başlangıcında Özden (İnönü)TOKER, sonunda da kızı, milletvekili Gülsün (Toker) BİLGEHAN kısa birer konuşma yaparak günün ve anıların önemi üzerinde durdular.

EN YENİLERİ

Eğitimci Ali DEMİR’in kurucusu olduğu ZAFER KOLEJİ yöneticisi Müzeyyen DEMİR’in düzenlediği 10 Kasım’la ilgili toplantıda ATATÜRK TÜRKİYESİ anlatımından sonra öğrencilerin soruları yanıtlandı, başarılarını ve düzeylerini yansıtan görüşleri dinlendi.
Gazeteci, yazar ve ekonomist Aslı ŞAFAK’ın ERİMTAN Müzesi’ndeki insanlarımızın yararına uzanan kırk yıllık öyküsünü anlatan konferansı da ilgiyle izlendi. Düzenleyen Tüm Kadın Lobisi Derneği (TÜKAL) idi.
Türkiye Barolar Birliği ile Türk Metal Sendikası’nın “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü” konulu paneli de Anadolu Otel salonunda yapıldı.
Kız Teknik Öğretmen Okulunu Bitirenler Derneği’nin düzenlediği ATATÜRK ve EĞİTİM konulu konferans da Anadolu Kulübü salonunda üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.