Geçtiğimiz hafta American Airlines'ın Los Angeles'tan havalanan Honolulu uçağında kokpite girmeye çalışan 25 yaşındaki Türk yolcu Anıl Uskanlı ve uçuş hakkındaki detaylar yayınlandı.

Duruşmaya sunulan delillerde, Türkiye pasaportuna sahip olan Uskanlı'nın herhangi bir bavulu olmadığı, uçağa sadece bir dizüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar şarj aleti, telefon ve cebindeki eşyalarla girdiği ortaya çıktı.

Host ve hosteslerin dizüstü bilgisayarın bomba olma ihtimali sebebiyle endişelendiği kaydedilirken, hakim Uskanlı'nın akıl sağlığının kontrol edilmesini istedi.

Uskanlı'nın uçak biletini gece yarısı aldığı ve Los Angeles Uluslararası Havaalanı'nda yolcuların açmasının yasak olduğu bir kapıyı açtığı için gece 2:45 sularında gözaltına alındığı açıklandı. Sözcü Rob Pedregon, Uskanlı'nın yemek aradığını söylerken polisin Uskanlı'nın alkollü olduğunu belirlediğini ama sınırların altında olduğu için serbest bırakıldığını kaydetti.

Uçağa biniş kartı iptal ettirilen Uskanlı'nın daha sonra tekrar uçağa biniş kartı alarak güvenlikten geçtiği ve uçağa bindiği kaydedildi. Pedregon, "Uskanlı'nın tehdit unsuru olduğunu düşünseydik serbest bırakmazdık" ifadesini kullandı.

Uskanlı'nın tekerlekli sandalye istediği ve bu şekilde güvenlikten geçtiği kaydedilirken, hostesler FBI'a 25 yaşındaki yolcunun uçağa binen ilk kişi olduğunu ve ilk olarak first class koltuğuna oturduğunu görevlilerin itirazı sonrasında kalktığını söyledi.

Kafasına bir battaniye bağladığı ve elindeki bilgisayarla kokpitin önüne gittiği kaydedilirken, bir hostesin engellemeye çalıştığı da belirtildi. Bu noktada görevlilerin panik olduğu kaydedilirken, bunun sebebi olarak da "Dizüstü bilgisayarların havaalanı güvenliğinde belirlenemeyen patlayıcılara sahip olabileceği" gösterildi.

Uçakta herhangi bir bomba bulunmazken, FBI yetkililerinin Uskanlı ile yaptığı görüşmeler dikkat çekti.

FBI ajanının terör saldırısı yapıp yapmayacağını sorması üzerine Uskanlı'nın "Hepimizin bu tür fikirleri vardır" cevabından sonra boynunu kesiyormuş gibi jest yaptığı da ortaya çıktı.

Öte yandan yapılan testler sonucunda Uskanlı'nın vücudunda hint keneviri kullanmış olabileceği belirlendi.