Sırp milliyetçisi Dodik, Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi'nin kararına karşın, 9 Ocak'ın Sırp Cumhuriyeti Günü olarak kutlanması için referandum düzenlemişti.

ABD ise bu referandumu "hukukun üstünlüğünün ihlali ve barış anlaşması şartlarının altını oyma teşebbüsü" olarak nitelendirmişti.

ABD'nin Bosna Herkes Büyükelçisi Maureen Cormack, Twitter hesabından yaptığı görüntülü açıklamada, "Milorad Dodik, Bosna Hersek Anayasası'na karşı geldi. Hukukun üstünlüğünü ihlâl etti etti ve Dayton Anlaşması'nın uygulanması açısından önemli ölçüde risk teşkil ediyor" dedi.

Reuters'ın haberine göre; ABD ve Avrupa Birliği, referanduma karşı çıkarken, Rusya Dodik'in hamlesine destek çıkmıştı.

ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi tarafından uygulanan yaptırımlarla birlikte, ABD'ye seyahat etmesi yasaklanan Dodik'in ABD sınırları içerisindeki mal varlıklarının da dondurulduğu bildirildi.

TRUMP'IN YEMİN TÖRENİNE DAVET EDİLDİĞİNİ SÖYLEDİ AMA...


Dodik, Donald Trump'ın 20 Ocak'ta yemin törenine davet edildiğini söylemiş, ancak Saraybosna'daki ABD Büyükelçiliği tarafından diplomatik vize alamamıştı.

Daha sonra davetin muhafazakâr gruplar tarafından düzenlenen özel bir balo olduğu ortaya çıkmıştı. Dodik ise normal bize için başvuru yapacağını söylemişti.

Gizlilik kaydıyla Reuters'a konuşan bir büyükelçilik yetkilisi, yaptırımların vize talebiyle ilgili olmadığını ve davetin kimliği belirtilmeyen bir Kongre üyesi tarafından Dodik'e ulaştırıldığını ifade etti.