Associated Press'in görgü tanıklarına dayandırdığı habere göre; Musul'un batısında yer alan binada en az 137 kişi bulunuyordu. Yerel medyaya yansıyan haberlere göre ise yaklaşık 230 kişi hayatını kaybetti.

AP'ye konuşan Musullu Ahmed Ahmet, "Tüm mahalle isabet eden füzeler nedeniyle kaçıyordu, yani insanlar buraya sığınmıştı. Benim bütün ailem içerideydi. 27 kişi. Sadece birini çıkarabildik. Ölüydü. Kalanlara ne olduğunu bilmiyorum" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne yakınlığıyla bilinen Rudaw, çoğu sivil olduğu düşünülen 137 kişinin, el-Cedide bölgesindeki bir binaya isabet eden bombanın neden olduğu patlama sonucu öldüğünü duyurmuştu. Yandaki binada ise 100 kişinin hayatını kaybettiği iddia edilmişti.

ABD'nin Irak'taki askeri hareketlerini koordine eden Merkezi Komutanlık Sözcüsü, The Independent gazetesine yaptığı açıklamada, Rudaw'ın haberleştirdiği sivil kayıplardan haberdar olduklarını söyledi.

Merkez Komutanlık'tan yapılan günlük değerlendirme açıklamasında, Musul yakınlarında Perşembe günü 5 saldırı gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamaya göre; bu saldırılar sonucu 5 IŞİD birimi, bir keskin nişancı ekibi ile 11 IŞİD mevki, aracı ve top ekipmanı imha edildi.

KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR


İngiliz Reuters haber ajansının yerel bir milletvekili ve iki bölge sakininin aktardığı bilgilere dayandırdığı habere göre; ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD militanlarını hedef alan hava saldırıları, patlayıcı yüklü bir kamyonu patlatmış olabilir ve nüfusun yoğun olduğu bir bölgede binalara zarar vermiş olabilir.

Arama-kurtarma ekipleri, çöken binanın altından sağ kalan sivilleri kurtarmaya çalışıyor.

Irak güçleri, ABD liderliğindeki koalisyonun havadan desteğiyle Musul'u IŞİD'den temizleme operasyonuna Ekim 2016'da başlamıştı.