"Turkey Blocks" sitesinin duyurduğu haberde Wikipedia'nın tüm sayfalarına sabah saat 8.00 itibariyle erişim engeli uygulandığı bildirildi.

[embed]https://twitter.com/TurkeyBlocks/status/858189777585262592[/embed]

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) “Site Bilgileri Sorgu Sayfası” üzerinden sorgulandığında siteye mahkeme kararı olmaksızın “idari tedbir” uygulandığını ortaya koyan bir açıklamaya yer verildi:

“5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 'nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır. (After technical analysis and legal consideration based on the Law Nr. 5651, ADMINISTRATION MEASURE has been taken for this website (wikipedia.org) according to Decision Nr. 490.05.01.2017.-182198 dated 29/04/2017 implemented by Information and Communication Technologies Authority.)”

NEDEN ENGELLENDİ


Henüz konuya ilişkin resmi bir kaynaktan açıklama yapılmadı. Ancak iddialara göre teröre destek veren içerikler nedeniyle erişim engeli uygulandı. Ayrıca sitede bulunan Türkiye'yi DAEŞ terör örgütüyle aynı zeminde gösteren içeriklerin kaldırılmaması aksine Wikipedia tarafından koruma altına alınması nedeniyle erişim engeli geldi. Türkiye'nin Wikipedia'dan dört talepte bulunduğu ancak Amerika merkezli kuruluşun bunlara yanıt vermediği belirtildi. Türkiye, Wikipedia'dan ülke içerisinde temsilcilik açması, uluslararası hukuka uygun davranması, mahkeme kararlarını uygulamaları ve Türkiye'ye yapılan karartma operasyonlarının bir parçası olmamasını talep etti. Dört talebin yerine getirilmesi ve içeriklerin kaldırılması durumunda sitenin yeniden erişime açılacağı belirtildi.

34 BİN SİTE YASAKLI


CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, “Wikipedia'ya erişimin engellenmesi, Türkiye'yi Kuzey Kore hattına sokmaktır. Umarım bu yanlıştan dönülür” derken, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da “İktidar sansüre doymuyor... Bu kez 'kurban' Wikipedia oldu. Site, BTK tarafından kapatıldı. Sitede iftira, yalan bilgi ya da pornografik bir içerik varsa, diyalog kurularak kaldırılabilirdi. Ya da mahkeme kararıyla sakıncalı içerik ya da içeriklere erişim engeli konulabilirdi. Ama BTK buna gerek duymuyor ve siteyi direk kapatıyor. Bu uygulamanın adı sansürdür ve bilgiye erişim hakkının engellenmesidir. Türkiye'de halen 34 bin internet sitesi erişime kapalı'' açıklaması yaptı.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ


Wikipedia’ya engel sosyal medyanın da gündemine oturdu; Ekşisözlük, Twitter gibi paylaşım sitelerinde en çok konuşulan konu oldu. Yapılan yorumlardan bazıları şöyle:

- Ekranı parçalayacağım şimdi sinirimden. Hangi akıl ürünü Wikipedia'yı yasaklar?

-Viki'yi kapattık, düşmanlarımız titresin!

-Bence Wikipedia yasağını haber yapan siteler de engellenmeli. Yarım yamalak iş olmasın.

-Wikipedia yoksa kitap yesinler.

-Wikipedia'da yazan her ne ise, site erişime yasaklandığı anda sadece biz göremiyoruz.