Eğitim-İş Sendikası, 5'inci olağan genel kurulu için seçim takvimini belirledi. Nisan ayında yapılan delege ve temsilcilik seçimlerinin ardından Mayıs ayında şube kongreleri başlayacak. Genel Merkez seçimleri ise Ağustos ayında yapılacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Eğitim-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Ahmet Güngör, 6 Mayıs'ta İstanbul Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde başlatacakları şube kongrelerine yüzde 49'luk hayır cephesi başta olmak üzere bütün emekçileri davet etti.

Cumhuriyetin ve siyasal gündemin geldiği bu aşamada Eğitim-iş'in her zeminde tüzüğü ve hukukundan kaynaklanan ifadesiyle taraf olduğunu beliren Güngör, “Eğitim-İş, cumhuriyetten, demokrasiden, insan haklarından, emek ve sınıf mücadelesinden yana taraftır. Son zamanlarda yaşanan, varlık yokluk meselesi olarak da adlandırlan Cumhuriyetimizin temel değerlerine yapılan saldırı ve aşındırma çabalarına karşı Eğitim İş bütün mevcudyeti ile dimdik karşı durmuştur. Ülkemizde kendi gündemi ile mücadele ettiğini iddia eden bir çok örgüt, kuruluş yarım ağızla, mahcup eda ile hayır diyemezken, gericiliğe, bölücülüğe, ırkçılığa karşı direnç örgütü olarak kurulmuş Eğitim-İş ülkemizin her noktasında 'Hayır'ı büyütmüş, okul okul, salon salon, sokak sokak, meydan meydan, şehir şehir, neler olup bittiğini halkımıza anlatmıştır” dedi.

Eğitim-İş'in mücadeleyi günlük ve anlık olarak yapmadığının altını çizen Güngör, şöyle devam etti: “Her konuda, her zaman önlem almayı bilmiş, uyarıcı görevini, yol göstericiliğini halkının sağduyusuna güvenerek yürütmüştür. Örneğin anayasa değişikliği gündemini 2016 Nisan ayından beri takip etmiş, gündem oluşturmuş, yayın hazırlamış, kamuoyunun gündemine sunmuş ve taşımıştır. Cumhuriyet sevdalılarının ve Atatürk ilke ve devrimlerinin yılmaz savunucularının merkezi Eğitim-İş sendikamız, bugün ülkemizde son referandumdada ortaya çıkan direnç birlikteliğinin devamı ve büyütülmesinde önemli işleve sahip olduğu açıktır. Bu mücadeleyi ve birlikteliği büyütmek, sürdürmek hepimizin görevidir. Sendikamız laiklik konusunda tüzüğü ve hukukunda açıkça belirtildiği gibi, Cumhuriyetimizin en temel değeri olduğu bilincindedir. Laik eğitimin ve yaşamın hiçbir alanında taviz verilmemesi gerektiğine inanır, laikliğin aşınması veya başka anlamlar yüklenerek, gerçek anlamından saptırılmasına asla kabul edilemez bulur. Her türlü çalışmasında ve çabasında laiklik vazgeçilemez ve ikame edilemez bir değer olarak görür.

Cumhuiyet ve Atatürk devrimleri mücadelesinde antiemperyalist duruşunu, emek ve sınıf mücadelesini yürütürken dil, din, renk, inanç, ırk ayrımlarını kabul etmez, bütün insanlar arasında değer eşitliğine inanır, bu tür bir ayrım taleplerini kabul etmediği gibi, bu tür talep ve girişimlerin bu mücadeleyi zaafa uğratmak için yapıldığını açıkça ifade eder.

Eğitim politikalarında ve uygulamalarındaki gericileşmeye karşı sendikamız örgütlü olarak bütün birimleri ile önlem alan, yol gösteren, yapılanları kamuoyuna açıklayan, en az bu kadar da bilimsel, çağdaş eğitim önerileri geliştirmiş ve ulusumuzla paylaşmıştır.

Emek ve sınıf mücadelemizde iktidarın ve hakim güçlerin emekçilere karşı sürdürdükleri gericileştirme, yoksullaştırma, muhtaç düşürme en önemlisi de örgütsüzleştirme ve mevcut örgütlenmeyi emek karşıtı konumlandırma çabalarına karşı mücadelesini hergün büyüterek sürdürecektir. Örgütlenmenin her geçen gün zorlaştığı, saldırıların arttığı bir gündemde Eğitim-İş'in en öncelikli konusu budur.