jeopolitik riskler nedeniyle artan bütçe açığının finansmanı açısından takip edilen Hazine ihalelerine ise talep dünden sonra bugün de nispeten düşük kaldı.

Bankacılar Hazine'nin ikincil piyasada faizleri daha fazla yükseltmemek adına Ekim ayında hedeflerinin bir miktar altında borçlandığına dikkat çektiler.

Ekim ayında toplam 13.6 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 16.3 milyar TL'si piyasadan toplam 19.7 milyar TL'lik iç borçlanma yapılmasını öngörüyordu. Bu kapsamda bugünkü ihalelerden yaklaşık 11 milyar TL borçlanacağı öngörülen Hazine'nin borçlanması yaklaşık 9.6 milyar TL'de kaldı.

Garanti Yatırım Danışmanlığı Birim Müdürü Tufan Cömert, Hazine ihaleleri sonrası Twitter'da "Bu ay uzun süredir görmediğimiz bir şey oldu. Hazine, ilan ettiği rakamın altında borçlandı. Aslında ihalelere gelen talep fena değil, ama belli ki faiz yüksek. Tabi yine de yüzde 136 gibi bir iç borç çevirme oranından bahsediyoruz" dedi ve ekledi:


dolar2

"ABD tahvil faizleri yükselirken bizim yüklü borçlanmamız sıkıntılı.. Bu yıl için en yüklü itfaları atlattık, belki biraz rahatlarız, ama arz baskısı sürecek gibi görünüyor. Özetle faizde hala durum tatsız."

Hazine'nin Ekim ayı borçlanma programı çerçevesinde bugün gerçekleştirdiği gösterge iki yıllık tahvilin yeniden ihracında ortalama bileşik faiz yüzde 12.48, değişken faizli 7 yıllık tahvilin yeniden ihracında ortalama fiyat 99.668 TL, gösterge 10 yıllık tahvilin yeniden ihracında ise ortalama bileşik faiz yüzde 11.66 oldu.

Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 11.45 seviyesinde iken dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.51 olmuştu. Bugün de yükseliş sürerken ortalama bileşik faiz bugün spot kapanışta yüzde 11.62, valörde saat 1731 itibarıyla son işlem yüzde 11.67 oldu.

İki yıllık gösterge tahvil ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 12.26, dün spot kapanışta ise yüzde 12.35 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 12.42 olurken, valörde saat 1731 itibarıyla son işlem yüzde 12.47 oldu.

Cuma gününü 3.68'li seviyelerden tamamlayan, Türk makamları tarafından doğrulanmayan bankacılık sektörüne yönelik haberlerle dün 3.7222'ye kadar yükselen dolar/TL, bugün de yükselişini sürdürerek saat 1732'de 3.7290/3.7311 seviyesinde işlem gördü.

Bu sabah 4.0350 civarında olan sepet bazında TL aynı saatte 4.0607/4.0628, 4.36 civarındaki euro/TL ise 4.3920/4.3939 seviyesinde bulunuyor.

Piyasalarda bir diğer taraftan ABD Merkez Bankası'nın yeni başkanının kim olacağı takip edilirken, iç piyasalarda Türk bankalarının ABD'den milyarlarca dolar ceza ile karşı karşıya kalabileceği haberi ve Hazine ihalelerinin TL cinsi varlıklarda baskı oluşturmasıyla kur ve faizler dün yükselmişti.

Türk bankalarının İran'a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle ABD'den milyarlarca dolar para cezası ile karşı karşıya olduğuna dair Habertürk gazetesinde hafta sonu yayımlanan haberi BDDK ve yetkililer doğrulamadı.

Küresel piyasalarda ise dikkatler Fed'in başına kimin geçeceğine çevrildi. ABD Başkanı Donald Trump Fed başkanlığı için beş adayla görüştükten sonra dün gazetecilere yaptığı açıklamada karar vermeye "çok, çok yakın" olduğunu belirtti. Trump, başkanlık için Fed Yönetim Kurulu Üyesi Jerome Powell ve Standford Üniversitesi Ekonomi Profesörü John Taylor'ı düşündüğünü belirtti.

Para politikasında daha fazla sıkılaştırma yanlısı bir adayın Fed başkanı olması doların değer kazanmasını sağlayacak.

Yatırımcılar diğer yandan ABD vergi reformu gelişmelerini de izliyorlar. Senato'nun Cuma günü bütçe tasarısını kabul etmesi Trump'ın vergi planının bu yıl ilerleme kaydedeceğine dair umutları artırdı.

Öte yandan yatırımcılar Perşembe günü yapılacak Avrupa Merkez Bankası(ECB) toplantısını da bekliyorlar.

REUTERS