Hükümet, önümüzdeki günlerde işgücü piyasası reformu adı altında bir düzenlemeyi Meclis’e getirip, uzun süredir hedeflediği Kıdem Tazminatı Fonu’nu kurmayı planlıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu amaçla bazı üniversitelerden akademisyenlerin de yer aldığı teknik heyetle alternatif fon modelleri üzerinde taslaklar hazırladı. Yeni çalışmalarda işverenlere yönelik prim yükünün hafifletileceği, işçilere yönelik de bir yıla bir maaş kıdemin sağlanacağı bir model arayışı üzerinde durulduğu, ancak ana hedef olarak mevcut çalışanlar değil, yeni işe gireceklerin belirlendiği ifade ediliyor.

TASLAĞI BİZ GÖRMEDİK

Taslak kamuoyunda tartışılırken kıdem tazminatının işçi tarafının en büyük temsilcisi konumundaki TÜRK-İŞ’e çalışmalar hakkında bilgi verilmediği ortaya çıktı. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Ergün Atalay, Çalışma Bakanlığı’nın kıdem tazminatıyla ilgili yaptığı çalışmalardan haberdar olmadıklarını belirtirken, “Taslağı görmedik, ne yapıyorlar bilgimiz yok. Bakalım ortaya nasıl bir şey çıkacak” dedi
Başkan Atalay, TÜRK-İŞ olarak kıdem tazminatı konusundaki duruşlarının net olduğunu, kazanılmış haklardan geri adım atmayacaklarını her defasında ifade ettiklerini söyledi. Atalay, “Biz diyoruz ki, bugün bir işçi bir yıl çalıştığında ne kadar kıdem tazminatına hak kazanıyorsa yeni sistemde de aynısını kazansın. Yeni işe girenlere farklı, mevcut çalışanlara farklı bir uygulama kabul edilemez. Kıdem işçinin kazanılmış hakkıdır. Duruşumuz, şartımız net; ben bugün kıdem tazminatında hangi haklara sahipsem yarın işe girecek çocuğum, torunum da aynı haklara sahip olsun. Bunu sağlasınlar oturup konuşuruz, gerisi teferruat” dedi.

07ergunatalay

Başkan Atalay, kıdem tazminatı fonunu kimin yöneteceği, kaynaklarının nasıl değerlendirileceği, fonun herkes için zorunlu mu olacağı yoksa, isteyenlerin mi dahil olacağı, fonda biriken kıdemlerin hangi şartlarda ödeneceği gibi konuların daha sonra masada konuşulabileceğini söyledi. Ancak o aşamaya gelebilmek için öncelikle kıdemdeki yüzde 8.33’lük oran ve bir yıla 30 gün şartının tutturulması gerektiğini ifade eden Atalay, “Bugün örneğin asgari ücretli bir işçimiz 25 yıl çalışma karşılığında 45 bin lira civarında kıdem tazminatı alıyor. Yeni sistemde bu rakam aşağı düşmesin, getirsinler görüşelim” diye konuştu.

200 bin kamu işçisi için zam pazarlığı 

Kamuda çalışan 200 bin işçinin 2017 ve 2018 yılı maaş zammını belirleyecek toplu sözleşme görüşmeleri başlıyor. TÜRK-İŞ, nihai zam teklifini yarın belirleyip, çarşamba günü Çalışma Bakanlığı’na sunacak. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay taleplerini, düşük ücretli çalışanlara seyyanen zam, tüm çalışanlara enflasyonun üzerinde 4 puan refah payından oluşan zam, 800 bine yakın taşeron işçiyle 20 bin geçici işçinin daimi kadroya alınması ve ücretlerden vergi kesilmemesi şeklinde açıkladı. Atalay, “Çalışanlardan vergi kesintisi yapılmasın, toplu sözleşmeyi zamsız imzalarız” dedi.