Son nüfus sayımında 255 bin kişinin yaşadığı İnegöl Türkiye'de en düşük işsizlik oranına sahip ilçelerden biri. Ekonomi alarm sinyalleri vermeden önce 2014 yılında ilçedeki işsizlik oranı yüzde 2-3 gibi rakamlarla telaffuz ediliyordu. Türkiye'nin içinde bulunduğu son ekonomik koşullar İnegöl'deki istihdam dengesini de bozdu. İlçede işsizlik yüzde 7'ye dayandı.

İŞTE SORUN YOK SORUN ELEMANDA


Sozcu.com.tr'ye konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri İnegöl'de mobilya sanayiinden ötürü istihdam konusunda ciddi bir potansiyel olduğunu fakat kalifiye eleman bulmakta zorlandıklarını belirtiyor. Yetkililer bu sorunu çözmek için sık sık mesleki eğitim kursları açtıklarını belirtirken, “İş bulma gibi bir sorun yok. Mobilya döşeme ve dikim işçiliği için kurslar açıyoruz. CNC operatörleri için ayrı kurslarımız var. Fakat nitelikli işçi bulma ve yetiştirmede sorun yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

[statistics_releated title="ŞUBAT DÖNEMİ İŞSİZLİK" value="%12.6" sub_title="" sub_text=""]

Bakanlık yetkililerinin söylediği sözleri işi bilenler de destekliyor. İhlas Haber Ajansı'na konuşan İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Yavuz Uğurdağ, “İşsizlik yok, ama kalifiye eleman az. Parça başı çalışan ustalarımız ciddi gelirler elde ediyor. Parça başı çalışmayla beraber aylık gelirlerini 3-4 bin liradan tutun 10 bin liraya kadar çıkartabiliyorlar. Hem kendileri, hem de üretim yapan firmalarımız kazanmış oluyor. Bununla birlikte ekonomimize olumlu katkı sağlanıyor. Bu ücretlere rağmen eleman sıkıntımız had safhada.

Ücreti çok olsa bile firmalarımız eleman bulmakta zorlanıyorlar. Kalifiye eleman sıkıntısı çözülürse ihracat rakamları 500-600 milyon dolara çıkabilir. Kalifiye eleman sıkıntımızdan dolayı üretim yapan firmalarımız, fabrikalarımız temrinlerini tutturamaz hale geldiler” diye konuştu.resimid_3469320

İŞSİZLİK ARTIŞ ORANI AZALIYOR İŞSİZ SAYISI ARTIYOR


İşsizlik Şubat döneminde 10 aylık yükseliş rallisine son verdi. Şubat dönemi işsizliği yüzde 12.6 çıkarken şubat döneminde işsizlik geçen yılın aynı dönmeine göre 676 bin artarak 3 milyon 900 bine çıktı.
Kayıtlı istihdam edilen kişilerin sayısına bakıldığında ise şubat döneminde bir önceki yıla göre 500 bin kişi arttığını görüyoruz. 2017 yılının şubat döneminde (ocak, şubat, mart aylarını kapsayan dönem) 26 milyon 956 bin kişi çalışıyor gözüküyor. İstihdam oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 45.3 oldu.