Türkiye çok sayıda haksız aracı kazancı, depolama, aşırı nüfuslu kentlerin hesapsız artan talebi, soğuk zincirsiz nakliyat, devletin ilgisizliği gibi birçok nedene bağlı olarak sebze, meyve ve eti astronomik rakamlara yerken Hollanda ve Çin arasında soğuk hava teknolojili trenlerle 16 günde et nakli başladı. “Pirzola treni”nin et nakliyatını deniz ulaşımına göre 45 gün kısalttığı bildirildi.

Çin Uluslararası Radyosu’nun “Et İthalatı İçin Yeni Kanal: Çin-Avrupa Trenleri” başlıklı haberine göre Hollanda’dan yola çıkan 26.2 tonluk et yüklü tren Çin’in Chengdu kentine ulaştı. Çin ve Avrupa arasında yapılan tren seferleri sayesinde düzenli olarak et ürünleri ithalatı gerçekleştiriliyor. Soğutma teknolojisinin kullanıldığı konteynerlerde taşınan etler, Hollanda’nın Tilburg kentinden yola çıkarak, 16 gün içinde Çin’e girdi ve Chengdu’ya ulaştı. Çin-Avrupa tren seferleri aracılığıyla Avrupa’dan ithal edilen et ürünlerinin taşınma süresi deniz yoluyla ulaşıma göre 45 gün azaldı, taşıma maliyeti ise ton başına 1450 dolar düştü.

8000 KM'DEN ET GETİRTİP DAHA UCUZA YİYORLAR


Hollanda'nın Tilburg kenti ile Çin'in Chengdu kenti arasındaki kuş uçuşu mesafe yaklaşık 8 bin km'yi buluyor. Hollanda'dan çıkan tren Çin'e ulaşması için Almanya, Polonya, Belarus, Rusya ve Kazakistan'dan geçmesi gerekiyor.

Çin'de asgari ücret 2300 yuan (1195 TL) iken Türkiye'de 1404 TL. Numbeo internet sitesine göre, etin ulaştığı Chengdu şehrinde dana nuar (buttan alınan kemiksiz biftek) 23 TL iken İstanbul'da marketlerde yaklaşık 50 TL'den satılıyor. Yani Chengdu'da oturan bir asgari ücretli, maaşıyla 52 kilo dana nuar alabilirken, İstanbul'da sadece 28 kilo alabiliyor.

3