Türkiye’de 2015 yılına kadar dünya ortalamasının üzerinde büyüyen ev dışı tüketim sektörü geçtiğimiz yıl yaşanan darbe girişimi ve terör saldırılarının etkisi ile yüzde 26 oranında daraldı. Turist sayısındaki gerileme ile birlikte iç tüketimde yaşanan düşüşün de etkisi ile ev dışında yapılan gıda ve içecek harcamaları bir önceki yıla göre 11 milyar lira azalarak 44 milyar liraya düştü. ‘Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği’ (ETÜDER), Ipsos Araştırma Şirketi ortaklığıyla hazırladığı Food Service Monitor 2016 adlı ev dışı tüketim pazarı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye’de bir kişinin ortalama ev dışında yaptığı yıllık harcama 2015 yılında 730 lira iken 2016’da 528 liraya kadar geriledi.

GIDADAN KISTIK

Araştırmanın sonuçları ev dışında yapılan gıda tüketiminin daralmayı tetiklediğini özellikle de et ve taze gıda ürünlerine yapılan harcamaların azaldığını gösteriyor. Ev dışı harcamalardaki en fazla daralma otel, büfe, restonlarda görülürken, kafelerdeki harcamaların ise yüzde 5 arttığı görülüyor. Sonuçlar, gıda ürünleri tüketiminde harcamaların kısıldığını, alkollü ve alkolsüz içeceklerde ise artış olduğunu gösteriyor. 2015 yılında ev dışı tüketim harcamalarının yüzde 62’sini oluşturan gıda ürünleri, 2016’da yüzde 58 paya düştü. Aynı dönemlerde alkollü ve alkolsüz içeceklerin ise ev dışı tüketim harcamalarındaki payı yüzde 36’dan yüzde 40’a çıktı. İçecekler kategorisinde gazlı meşrubatlar yüzde 31, ayran yüzde 16, su yüzde 15, kahve yüzde 11, çay ise yüzde 10’luk paya sahip.

26szt06a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

SEMTİMİZDEN ÇIKMADIK

Türkiye’nin 7 büyük ilinin 81 ilçesindeki 2 bin 751 sokak ve 92 bin 948 ev dışı tüketim noktasını temsilen seçilen 2 bin 700 ev dışı tüketim (EDT) noktasında yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de bir kişinin ortalama ev dışında yaptığı yıllık harcama 528 lira iken, bu tutar Avrupa’da 4 bin 265 lira, ABD’de ise 7 bin 233 liraya ulaştı.

Ev dışı tüketimde il performanslarına göre İstanbul toplam cironun yüzde 41’ini oluşturuyor. İzmir dışında tüm illerin ciroları düşerken, Antalya ve Muğla gibi turizm kentlerindeki ciro düşüşleri sırasıyla yüzde 19 ve yüzde 15 oldu. ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz, “Türkiye’de ev dışı tüketim sektörünün büyüme ortalaması geçtiğimiz senelere baktığımızda dünya ve Avrupa ortalamalarının hep önündeydi. Fakat geçen sene ülkemizde yaşanan hain darbe girişimi, terör saldırıları sonrasında turizmde yaşanan sorunlar sektörümüzün daralmasına sebep oldu” dedi.
Şahinöz, bu yıl ise Reina saldırısından sonra İstanbul’da düşüşün ivmelendiğini belirterek, insanların merkezi yerlere gidip vakit geçirmek yerine daha çok kendi semtlerindeki mekanları tercih ettiklerini anlattı.

Alkol evde tüketildi


Ev dışı tüketim harcamalarının yüzde 27’si restoran, yüzde 30’u fast food, yüzde 14’ü otel, yüzde 7’si kafe, yüzde 2’si eğlence, yüzde 7’si pastane, yüzde 4’ü eğitim kurumu, yüzde 4’ü büfe, yüzde 4’ü catering mekanlarında yapılıyor. 44 milyar liralık ev dışı tüketim cirosunun yüzde 21’ini alkollü içecekler oluşturdu. Şahinöz’ün verdiği bilgiye göre, yılın ilk çeyreğinde ev dışı mekanlarda alkol tüketimi azalırken, evde alkol tüketimi iki katına çıktı. İstanbul’da en sert düşüş Beyoğlu’nda görüldü. İstanbullu Avrupa yakasında Beşiktaş’a, Anadolu yakasında Kadıköy’e yöneldi.