Türk-İş yüzde 18’lik genel zam talebinin yanı sıra masaya getireceği paketin içerisinde kritik talepler de bulunuyor. Buna göre Türk-İş, öncelikli olarak düşük ücretli çalışanlara önce seyyanen zam yapılması, daha sonra yüzde 18’lik zammın uygulanmasını istiyor.

Ayrıca tüm çalışanlara enflasyonun üzerinde 4 puan refah payı talep eden Türk-İş, 800 bine yakın taşeron işçiyle 20 bin geçici işçinin de daimi kadroya alınmasını masaya getirecek. Türk-İş ayrıca ücretlerden vergi kesilmemesi yönündeki talebini pazarlık masasına getirip, “Çalışanlardan vergi kesintisi yapılmasın, bu toplu sözleşmeyi zamsız imzalamaya da razıyız” diyecek.

MEMURA ÖRNEK OLACAK


Hükümetin Türk-İş’in zam talebinin ne kadarını yerine getireceği, pazarlık masasından nasıl bir zam oranının çıkacağı memur ve memur emeklileri için de kritik önem taşıyor. Hükümet Türk-İş’in ardından önümüzdeki ağustos ayında 2018-2019 yıllarında yapılacak zammı belirlemek için memur sendikalarıyla masaya oturacak. Geçmiş yıllarda memur sendikaları Türk-İş’in aldığı zammı örnek gösterip yüksek oranlı zam talebinde bulunmuş, bu durum Maliye’nin elini zayıflatmıştı.