2007 yılından 2016 mali yılının sonuna kadar Apple 212 milyon iPhone sattı. Bu yılın kasım ayında çıkan iPhone 8’den önceki cihazları kullananların önemli bir bölümü telefonlarının eski performansında olmadığını ifade ediyor. Hatta öyle ki Apple da geçen hafta yaptığı bir açıklamada cihazların performansını yeni güncellemeler ile düşürdüğünü resmen kabul etti.

ABD'DE DAVA AÇILDI


Hal böyle olunca Apple’a ABD’de dava açılması uzun sürmedi. Stefan Bogdanovich ve Dakota Speas isimli iki iPhone 7 kullanıcısı Apple’ın güncelleme yaparken cihazın performansının düşeceğinin bilgisini kendilerine vermediğini ifade ederek şirkete tazminat davası açtı. ABD’deki dava nereye gider bilinmez fakat kesin olan bir şey var ki dünyadaki iPhone çılgınlığı Türkiye’de de tam gaz devam ediyor.

[old_news_related_template title="Apple, iPhone'ları bilerek yavaşlattığını kabul etti" desc="Apple'ın akıllı telefonu iPhone'un yeni güncellemeler ile yavaşladığı bir çok kullanıcı tarafından iddia ediliyordu. Apple eski model iPhone'ların yavaşlattığını yaptığı bir açıklama ile kabul etti. Şirket, yeni güncellemelerle, pili eskimiş olan cihazları yavaşlattıklarını, bunun gerekçesinin ise telefonun ömrünü uzatmak olduğunu belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/iphone-7.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/apple-iphonelari-bilerek-yavaslattigini-kabul-etti-2141763/"]

'YENİ CİHAZ ALDIRMA TAKTİĞİ'


Yüz binlerce iPhone’un olduğu Türkiye’de Apple müşterilerinin yavaşlatıldığı kabul edilen cihazlarıyla ne yapacağı merak ediliyor. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Apple cihazlarının yavaşlatılmasıyla birlikte tüketiciye bazı haklar doğuyor. Tüketiciler dava açabilirler” diye konuştu. Apple’ın kullanım özelliklerini yavaşlatarak yeni cihaz aldırmak için bir pazarlama taktiğine giriştiğini savunan Ağaoğlu Apple’ın da bu durumu kabul ettiğini belirterek, “Tüketiciler Apple’ın resmi olarak cihazları yavaşlattığını belgeleyen açıklamasını alıp mahkemeye gidebilirler” ifadesini kullandı.

apple32332

'GARANTİ SÜRESİ DIŞINDA BİR ŞEY YAPILAMAZ'


Tecrübeli avukat Cenk Söbe ise cihazların iki yıllık garanti kapsamında olduğunu belirterek garanti kapsamından çıkmasının ardından Apple’a karşı tüketicilerin hiçbir yasal hakkı olmadığını belirtti. Söbe, “Apple kimseye al bu güncellemeyi yap diye zorunlu tutmuyor. İsteyen yapmaz. Güncellemenin sonuçları için Apple’ı sorumlu tutmak doğru değil” diye konuştu. Söbe, “Eğer söz konusu yavaşlama cihazın garanti kapsamı içinde olduğu tarihlerde yaşanmışsa o halde tüketicinin cihazı iade etme, parasını geri alma veya tamir edilmesini sağlama gibi hakları doğar” dedi.