Turizm sektörünün turist sayısında yüzde 30, doluluklarda yüzde 50 düşüş yaşadığı 2016’nın ardından toparlanma için, ilk önemli sınavına girdi. Dünyanın beş büyük turizm fuarı arasında yer alan ve bu yıl katılım sayısında yüzde 20’lik bir düşüşle açılan EMITT’te bir araya gelen turizmciler, 2017’nin yine yerli turistlerle birlikte düze çıkacağına dikkat çekti. Geçen yıl özellikle sahil bölgelerinde Rus turistlerden boşalan otellerin yerli turistlerle birlikte kaybı bir miktar da olsa azalttığına dikkat çeken Jolly Tur Başkanı Mete Vardar, yerli tur operatörlerine finansman desteği verilmesi gerektiğini vurguladı.

Yabancı tur operatörlerine getirilen turist sayısına bağlı olarak yakıt ve kredi desteğini içeren teşviklerin verildiğine işaret eden Vardar, yerli turistler için çalışan operatörler için de ‘tanıtım bütçesi’ hazırlanması gerektiğine dikkat çekti. İstanbul’da dün başlayan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda (EMITT) sorularımızı yanıtlayan Mete Vardar, “Yerli turist organizasyonu yapan tur operatörlerinin de unutulmaması gerekiyor. Tatil gerçekten lüks değil bir ihtiyaç. Burada doğrudan bir finansman desteği sağlanabileceği gibi bakanlık tarafından yurtiçi tanıtım destek fonu da oluşturulabilir” diye konuştu.

PERAKENDECİ ANLAYIŞA DÖNÜLMELİ


Turizm Yatırımcıları Derneği ve Atlasglobal Başkanı Murat Ersoy, bu yıl yeni yatırımlar açısından sektörün beklemede olacağını dile getirdi. Sektörün artık ‘toptancı’ sistemden ‘perakendeci’ mantığına dönmesi gerektiğini dile getiren Ersoy, “Artık tur operatörünün bütün riski üstlenmesi ile şu ortamda bir turizm destinasyonunda başarı sağlamak mümkün değil. Önemli olan belli yerlerde belli havayollarının odaklanması. Proje bu yıl başlayacak, tekleyerek de gitse gelecek yılda başarı sağlanacak” dedi.

DÜNYA 1.6 TRİLYONU TURİZMDEN KAZANDI


Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü Genel Sekreteri Taleb Rifai, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, 2016 yılında 1.6 milyar kişinin uluslararası seyahat ettiğini aktardı. Tüm dünyada her altı kişiden birinin seyahat ettiğine dikkat çeken Rifai, “Geçen yıl 1.6 trilyon dolar turizm geliri elde edildi” dedi.

DOLULUK ORANINDA DİBE VURDUK


Türkiye Otelciler Birliği otel doluluk oranlarını açıkladı. Doluluk oranları Aralık 2016’da yüzde 1.9 artarak yüzde 49.2’ye
çıktı. 2016 yılı genelinde Türkiye’deki, otel doluluk oranları yüzde 17.8 gerilemeyle yüzde 50.8’e düştü. Türkiye bu oranla Avrupa’da en büyük düşüş gösteren ülke oldu.