Aytunç ERKİN

Türkiye’nin, Kuzey Irak’ta yapılacak bağımsızlık referandumuyla ilgili atacağı adım, Milli Güvenlik Kurulu’nun 22 Eylül’de yapacağı toplantıda netleşecek. Mesut Barzani’nin 25 Eylül’de yapılacağını ilan ettiği referanduma karşı izlenecek stratejinin önemini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen hafta şöyle açıkladı: “Şimdi artık bizim bu konudaki hassasiyetimizin ne denli ileride olduğunu ayın 22’sindeki Milli Güvenlik Kurulu toplantısı ve Bakanlar Kurulu toplantısından sonra kendisi çok daha net, açık görecektir.” Bu açıklama akla Cumhurbaşkanlığına bağlanan MİT’in, TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni Araştırma Komisyonu’na 22 Mayıs 2017’de gönderdiği 36 sayfalık Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) raporunu getirdi.

ÖRGÜTÜN IRAK’TA 29 OKULU VAR

MİT raporunda, FETÖ’nün yurtdışındaki okullarıyla ilgili çarpıcı bilgiler yer aldı. Raporda, “ABD’den sonra örgütün en fazla okulunun olduğu ülkeler sırasıyla Irak (KYY- Irak Kürt Yerel Yönetimi) de dahil, biri üniversite olmak üzere 29 okul), Almanya (32 okul), Kazakistan (27 okul), Kırgızistan (24 okul), Afganistan (23 okul), Pakistan (22 okul), Nijerya (bir üniversite olmak üzere 18 okul), Bosna Hersek (18 okul), Arnavutluk (14 okul), Kenya (12 okul) şeklindedir” ifadeleri yer aldı. FETÖ, Irak’ın kuzeyinde ilk adımı 1994 yılında Işık Koleji’ni kurarak atmıştı. Daha sonra Erbil’de radyo bile açmıştı.

BARZANİ: OKULLAR KAPATILMAYACAK

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Eğitim Bakanlığı da 3 Ağustos 2016’da yaptığı açıklamada bölgede faaliyet gösteren FETÖ’ye ait okulların kapatılmayacağını duyurmuştu. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denilmişti: “Kürdistan bölgesinde 20 okula sahip 12 bin 719 öğrenciye eğitim veren Işık Okulları’nın kapatılacağına dair iddialar yayınlanıyor. Öğrencilerin genel menfaati her şeyin üstünde tutuluyor ve mevcut durumda okulların kapıları da kapatılmayacaktır.”