Başbakan Binali Yıldırım, taşeron işçilerin heyecanla beklediği düzenleme hakkında açıklama yaptı. Taşeron işçilerin kadrosuna ilişkin  AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal da Parti Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında değerlenmelerde bulunmuştu.  İşte taşeron işçilerin kadrosu ile  ilgili düzenlemeler ve açıklanan kritik tarih...

Başbakan Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada "Sürekli kadro konusundaki düzenleme son şeklini aldı. Bu statüde çalışan kişilerin kamuda işçi statüsünde süresiz sözleşmeli olarak çalışmasını öngören bir düzenleme gerçekleşecek." dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Parti Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Ünal, taşeron yasasıyla ilgili yöneltilen soruya ise şu şekilde cevap verdi: "Burada 3 kadameli bir çalışmadan söz ediyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Makanlığı çalışmayı tamamladıktan sonra MYK'ya sundular. Bu MYK'daki son halinde sonra nihai olarak bakanlar kurulu ve meclis AK Parti grubu son değerlendirmeleri yapıp bunun yasalaşması için bir hafta içinde adımlar atılacak. Uzun bir süreden beri taşeron yasasını bekleyeni mutlu edecek bir düzenleme olacak bu."

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: TAŞERON KONUSU ELİ KULAĞINDA

Gün içerisinde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Taşeron konusu eli kulağında dersek yanlış olmaz. Çalışmalar tamamlanmış durumda. Bu hafta Bakanlar Kurulu'na gelmedi ama önümüzdeki Bakanlar Kurulu'na gelebilir. Bütçe görüşmelerinden sonra parlamentoya gelecek." demişti.

[old_news_related_template title="Taşeron için sevindiren açıklama! Çok az kaldı! Taşeron işçi kadro bekliyor" desc="Kadro için bekleyen taşeron işçilerin umutla bekledikleri gün ne zaman gelecek? Hükümet kanadından yapılan taşeron açıklamaları adım adım sona yaklaşıldığını gösteriyor. Taşeron işçilere kadro için yapılan çalışmalar hakkında konuşan Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 'Maliye Bakanlığıyla çok samimi bir çalışma yapıldı. Bizim içimize sindi.' diyerek kadro için sona yaklaşıldığının sinyalini verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/taseron-isci.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/taseron-icin-sevindiren-aciklama-maliye-bakanligiyla-cok-samimi-bir-calisma-yapildi-2116812/"]

ÇALIŞMA BAKANI'NDAN TAŞERON AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Maliye Bakanlığı ile taşeron işçilerle ilgili gerekli çalışmaları yaptıklarını belirterek, "Sayın Başbakanımıza ve ilgili mekanizmalara arz edeceğiz, ondan sonra kamuoyuyla paylaşacağız, bir de paydaşlarımızla görüşeceğiz." dedi.

[old_news_related_template title="Bakan Sarıeroğlu'ndan taşeron hakkında son açıklama: Çok az zaman kaldı... İşte taşeronda son durum!" desc="Taşeron işçilerinin kadro bekleyişi sürüyor. Taşeron işçiler ne zaman kadroya alınacak sorusunun cevabını büyük umutlarla bekliyor ve taşeron hakkında çalışmalar sürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu taşeron konusunda yaptığı son açıklamada, 'Maliye Bakanlığıyla çok samimi bir çalışma yapıldı. Bizim içimize sindi.' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/06-julide-sarieroglu-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/bakan-sarieroglundan-taseron-aciklamasi-2116305/"]

TAŞERONDA YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

İddiaya göre; Taşeron işçileri, 'özel statülü sözleşmeli personel' olarak 4E'li olarak kadroya geçecek. Emeklilik hesaplamaları da 4C yani eski adıyla Emekli Sandığı kapsamında değerlendirilecek. Çalışanlarla yapılacak sözleşmeler 3'er yıllık olacak. Güvenlik ve arşiv taramaları yapılacak. Araştırma sırasında 657 sayılı Kanun'un 48'inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Personelle ayrıca mülakat da olacak. Çalışanların ücretleri eğer aynı işi yapan personelden daha az ise aradaki fark zaman içinde kapatılacak. Şu anda kamuda çalışan 817 bin taşeron çalışanın öncelikle 410 bini kapsam dahilinde olacak. Belediyeler ve KİT'ler ilk etapta bu sistemde olmayacak. Ancak oralarda çalışanlar için de maliyet hesapları yapılıyor. Bunun için de bir formül açıklanabilir. Çalışanlar memur sendikalarına üye olabilecek. Şirketler aradan çıkacağı için de maaş, kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına garanti gelecek. Asıl işi yapan personelin kademeli olarak 4E'den 4A kadrosuna geçişi de üzerinde çalışılan konular arasında. Kadroya geçen taşeronlar çalıştıkları kurumlarda aynı görevleri yapmaya devam edecekler.Öğrenim düzeyleri yaptıkları işten farklı olanlar, eğitimlerine uygun işlere de kaydırılabilecek.