Spiral yani RIA (Rahim İçi Araç), dünyada en sık kullanılan geçici doğum kontrol yöntemlerinden biri... Bu yöntemin ayrıca hormon içeren tipleri sayesinde aşırı adet kanamasını önleyerek kanama kontrolünde ve endometrial kanser sıklığının azalmasında da faydalı olduğu söyleniyor.

"SPİRALİN DİĞER FAYDASI: KANSERDEN KORUYOR!"

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, Obstetrics and Gynecology dergisinin Kasım 2017 sayısında yayınlanan bir çalışmayı değerlendirdi. Görgen, henüz yeni duyurulan bu çalışmada, spiralin sadece istenmeyen gebelikleri önlemediğini, aynı zamanda kanserin baş sorumlusu olan kalıcı HPV enfeksiyonunu ve rahim ağzı kanserini de önlediğini belirtti. İşte Görgen'in araştırmayla ilgili verdiği bilgiler:

RAHİM AĞZI KANSERİ: KADINLARDA EN SIK GÖRÜLEN 3. KANSER TÜRÜ

"Yapılan uluslararası çalışmalar sonucunda, 2030 yılına kadar senede 710 bin kadının serviks kanserine yakalanacağı ve 383 bin kadının da kanser nedeniyle kaybedileceği tahmin ediliyor. Kansere yakalanma sıklığını azaltmak için pek çok tarama programları geliştirilse de, gittikçe zorlaşan hayat koşulları ve ülkeler arasındaki ekonomik uçurumların gittikçe artması ne yazık ki kanserin yayılımını önleyemiyor.

Görgen: Gittikçe zorlaşan hayat koşulları ve ülkeler arasındaki ekonomik uçurumların gittikçe artması ne yazık ki kanserin yayılımını önleyemiyor. Görgen: Gittikçe zorlaşan hayat koşulları ve ülkeler arasındaki ekonomik uçurumların gittikçe artması ne yazık ki kanserin yayılımını önleyemiyor.


Çünkü rahim ağzı kanserlerinin neredeyse %70-80 inden sorumlu HPV enfeksiyonu da günümüzde hızlı yayılımını sürdürüyor. Çoklu partner ve korunmasız cinsel ilişkinin yaygınlaşması da bu virüsün yayılmasını kolaylaştıran faktörlerden bazıları.

KANSER RİSKİ YÜZDE 30 AZALIYOR

Geriye dönük onlarca yayın ve çalışmanın incelenmesinden sonra ortaya çıkan şaşırtıcı bir sonuç ise en prestijli Kadın Doğum dergilerinden biri olan Obstetrics and Gynecology dergisinin Kasım 2017 sayısında yayınlandı;
İnvaziv (saldırgan) rahim ağzı kanseri, rahim içi araç kullananlarda 1/3 oranında daha az görülüyor. Bu durum, özellikle düzenli kanser taraması yaptıramayan, az gelişmiş ve uzman doktora ulaşma imkanının sınırlı olduğu insanların yaşadığı bölgeler ve ülkeler için çok ama çok faydalı bir etki.

RIA kullanımı ve serviks kanseri ilişkisi konusunda yüzlerce yazı ve onlarca çalışmanın değerlendirilmesi ortaya koyuyor ki; SERVİKS KANSERİ OLGULARI İLE RIA KULLANIMI ARASINDA GÜÇLÜ BİR TERS ORANTI VAR.
RIA kullananlar, hiç kullanmayan kadınlara göre, %30 daha az rahim ağzı kanserine yakalanıyorlar. Çalışmalarının kapsamına giren kadınların çoğunun 30 yaş ve üstü olduğunu ve çoğunun çalışmanın HPV aşısının yaygınlaşmadığı dönemlerde yapıldığını da belirtmekte fayda var.

RIA, KANSERDEN NASIL KORUYOR?

Rahim içi araçlar, kanseri nasıl önleyebilir? Rahim içi araçlar, kanseri nasıl önleyebilir?


Çok iyi biliyoruz ki, kanser öncesi lezyonların kaynaklandığı bölge rahim ağzı kanalında yer alan 'transformasyon' bölgesidir. HPV enfeksiyonlarının hedef seçtiği bu bölge aynı zamanda hücreler yoluyla oluşan bağışıklık yanıtı için de önem taşımaktadır.

RIA' nın yerleştirilmesi esnasında bu bölgeye yapılan girişim, buradaki hücreleri uyarmakta ve onların tepki vermesini sağlamaktadır. Yani işlem esnasında oluşan doku travması, buradaki bağışıklık sistemini uyararak atağa kaldırmaktadır. Oluşan bu immun yanıt da HPV enfeksiyonunu ve kanser öncesi lezyonları temizlemektedir. RIA'nın devamlılığında oluşan lokal mukozal enfeksiyon ve burada gelişen küçük iltihabi adacıklar sayesinde de bu koruyucu etki devam etmektedir."