Geçtiğimiz hafta içinde yaptığı açıklamalarla operasyon yapılmaması yönünde tavsiyede bulunan ABD, harekatın ardından ağız değiştirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, basın toplantısında kendisine sorulan "Türkiye Afrin bölgesine operasyon düzenleyecek gibi görünüyor" sorusuna verdiği cevapta  “Türklere kesinlikle bu tür bir girişimde bulunmamaları çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Ayrıca hem Dışişleri Bakanı Tillerson hem de sözcü Nauert, sınırda 30 bin kişilik YPG'lilerden oluşan bir sınır gücü kurulacağı iddiasını yalanlamıştı.

[old_news_related_template title="Afrin'den son dakika haberleri peş peşe geliyor! Temizliğe başladık" desc="Mehmetçik dün Suriye sınırını geçerek Afrin’e kara harekatı başlattı... Bölge, ABD’nin maşası olan PKK-YPG ile IŞİD’den temizlenecek. Top ve tanklarımız bölgenin Kandil’i olarak bilinen ve tünellerle depoların bulunduğu Parsa Dağı’nı yerle bir etti... YPG’nin elindeki 9 köy alındı. İşte Zeytin Dalı harekatından son dakika gelişmeleri..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/afrin-operasyonu-tanklar-880-dha.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/afrine-girdik-temizlige-basladik-son-dakika-haberleri-2184184/"]

Harekatın başlamasının ardından ABD'den ilk açıklama Pentagon Sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine-Galloway'den geldi. Galloway, ABD'nin Afrin'de süren bir operasyonu olmadığını ifade ederken ülkesinin herhangi bir çatışmaya müdahil olmayacağını söyledi. Galloway, Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya yönelik endişelerini ise anladıklarını ve örgüte herhangi bir destek vermediklerini vurgulamıştı.

[old_news_related_template title="Afrin operasyonundan görüntüler" desc="Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Adana'daki İncirlik Üssü ve Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda havalanan 72 savaş uçağının hava saldırısıyla başlattığı 'Zeytin Dalı' harekatı son hızıyla sürüyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/880afrin.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/afrin-operasyonundan-goruntuler-2184171/"]

CENTCOM: OPERASYON ALANIMIZ DEĞİL

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel de, 'Afrin'in kendileri için bir operasyon alanı olmadığını' ve 'Türkiye'nin Afrin'e düzenlediği operasyon konusunda kendilerine bilgi verdiğini' kaydetti.

[old_news_related_template title="Dünya basını Zeytin Dalı Operasyonu'nu böyle gördü: Türkiye ABD'ye meydan okudu" desc="Türkiye'nin Suriye'nin Afrin bölgesinde düzenlediği Zeytin Dalı Operasyonu, dış basında da geniş yer buluyor. Dünyanın önde gelen medya kuruluşları harekatı manşete çıkarırken, Türkiye'nin karadan operasyon başlattığını vurguladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/afrin-operasyonu-tanklar-880-dha.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/dunya-basini-afrindeki-zeytin-dali-operasyonunu-boyle-gordu-2184195/"]

 

MATTİS: TÜRKİYE BİLGİ VERDİ

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Mattis de Zeytin Dalı Operasyonu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Güneydoğu Asya'ya giderken uçakta gazetecilere açıklama yapan Mattis, "Türkiye NATO üyesi. Sınırları içinde etkin direniş olan tek NATO ülkesi ve Türkiye'nin güvenlik konusunda meşru endişeleri var" dedi. Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyini vurmadan önce ABD'yi uyardığını belirten Mattis, iletişimin telefon konuşması aracılığıyla üst düzey Türk ve Amerikalı yetkililer arasında gerçekleştiğini ifade etti.

[old_news_related_template title="Son Dakika... ABD Savunma Bakanı Mattis: Türkiye operasyon öncesi bizi uyardı" desc="Türkiye'nin Afrin'e yönelik operasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Türkiye'nin güvenliği konusunda meşru endişeleri olduğunu söyledi. Mattis, Türkiye'nin Afrin'e düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı'ndan önce ABD'yi uyardığını da belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/mattis.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/son-dakika-abdden-afrin-aciklamasi-2184130/"]

"AMERİKALI ASKERLER RİSK ALTINDA DEĞİL"

Mattis, YPG'yle ilgili olarak da, "Etkin bir güç olduklarını kanıtladılar. Onlara binlerce kayba mal oldu ama onları gördünüz. Koalisyonun desteğiyle IŞİD'i Suriye'de sildiler" diye konuştu. IŞİD'e karşı başarının Türkiye'nin birçok endişesini gidermediğini belirten Mattis, Ankara'nın çatışmanın Suriye sınırlarını aşacağı konusunda endişeli olmasının anlaşılır olduğunu söyledi. Mattis, Türkiye'nin operasyonu nedeniyle Suriye'deki Amerikalı askerlerin risk altında olmadığını da kaydetti.