ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Papa Francesco arasında gelişen ilişki, Şubat ayında resmi bir ziyarete dönüşüyor.


Trump'ın tartışma yaratan kararı sonrasında Papa Francesco, "Kudüs'ün BM kararlarıyla belirlenmiş statükosuna saygı gösterilmesi" çağrısı yapmış ve Kudüs'ün Yahudiler, Hristiyanları ve Müslümanlar için kutsal olan bir kent olduğunu vurgulamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Kudüs konusunda konuşmak için geçen ay içinde Papa'yı iki kez telefonla aramıştı.

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa Franciscus ile 'Kudüs'ü' görüştü" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile bugün telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, telefon görüşmesinde Kudüs’le ilgili son gelişmeler ele alındı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/erdogan-iha-487.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/cumhurbaskani-erdogan-papa-franciscus-ile-kudusu-gorustu-2152294/"]

Vatikan Basın Ofisi, Erdoğan'ın Papa ile 5 Şubat'ta gerçekleşeceğini duyurdu. BBC Türkçe'ye konuşan Vatikan Basın Ofisi Müdür Yardımcısı Paloma Garcia Ovejero, "Papa, 5 Şubat sabahı Papalık Sarayı'nda Erdoğan'ı kabul edecek" dedi. BBC Türkçe'nin haberinde Vatikan'a yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre ziyaret talebinin Türkiye tarafından geldiği belirtildi.

Vatikan'a Türkiye'den Cumhurbaşkanlığı düzeyinde son ziyaret 1959 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından yapılmıştı. Vatikan-Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler de bu ziyaretin ardından 1960'ta kurulmuş ve karşılıklı büyükelçilikler açılmıştı. Erdoğan, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana Vatikan'ı ziyaret eden ilk cumhurbaşkanı olacak.