Reklamsız Sözcü

Aşureyle sonbahara leziz bir merhaba!

Kültürümüzün birbirinden güzel zenginliklerinden biri de, paylaşma duygusunun altını çizen geleneklerimiz. Tıpkı içinde bulunduğumuz ayda evlerde pişip, komşulara, sevdiklerimize dağıtılan aşureler gibi…
00:2912 Ekim 2016
Aşureyle sonbahara leziz bir merhaba!
Kültürümüzün birbirinden güzel zenginliklerinden biri de, paylaşma duygusunun altını çizen geleneklerimiz. Tıpkı içinde bulunduğumuz ayda evlerde pişip, komşulara, sevdiklerimize dağıtılan aşureler gibi…

Daha önce aşure pişirip bu muhteşem lezzeti sevdiklerinize tattırma deneyimi yaşamadıysanız fakat bu sene, “Ben de aşure pişirip pek çok kişiye dağıtmak istiyorum” diyorsanız işte size özenle hazırlamanız için detaylı bir aşure tarifi…

Önce malzemeler…

Aşure, içeriğindeki malzeme zenginliğiyle birçok tatlıdan ayrılan bir lezzettir. O nedenle bu tatlıyı pişirmek kadar, içine konacak malzemelerin satın alınması sırasında da çok özenli davranmak gerekir. Besin alışverişi konusunda güvendiğiniz yerlerden yapacağınız alışveriş, aşureyi çok daha lezzetli kılar. Özellikle günümüzde organik gıdaların ne kadar zor bulunduğu düşünülürse, bu besinlerin bir arada olduğu yerlere alışverişe gitmek hem zamandan kazanmanızı sağlar, hem de muhteşem bir aşure pişirmenize destek olur. Aşureyi çok kişiye dağıtmak isteyebileceğinizden yola çıkarak size 20 kişilik aşure için yeterli olacak bir malzeme listesi veriyoruz.

Muhteşem bir lezzete imza atarak sevdiklerinizi mutlu etmeye hazırsanız ve aşure pişirmek için tüm malzemeleri de satın aldıysanız şimdi sıra mutfağa girmenizde. Fakat satın alınan malzemelerin bazılarıyla ilgili bir gün önceden işlem yapmak gerektiğinden, aşure alışverişini pişereceğiniz günden bir gün evvel yapmanızda fayda var.

Aşureyi pişireceğiniz günden bir önceki gece buğdayı, nohutu ve kuru fasulyeyi ıslatın. Nohutları, içinde bir tutam tuz olan sıcak suda bekletin. Şimdi de gelelim aşureyi pişireceğiniz güne… Bir gece önce suda beklettiğiniz kuru fasulyenin suyunu değiştirip 15 dakika haşlayın. Bir başka tencerede nohut için de aynı işlemi gerçekleştirin. Suda beklemiş buğdayı bol suyla yıkayın. Nohutu, buğdayı ve kuru fasulyeyi düdüklü tencereye koyun ve içine yedi bardak su ekleyip yarım saat haşlayın. Bu üç malzemenin iyice haşlandığından emin olduktan sonra hepsini bir tencereye koyun. Bu tencereye bir litre su ekleyip bir 15 dakika pişirin. Bu sırada ateşin yüksek olmamasına özen gösterin.

15 dakika tamamlanınca tencereye toz şeker ilave edip tekrar kaynatın. Tenceredeki malzemeler pişerken size kalan zamanlarda diğer malzemeleri hazırlamanızda fayda var. Örneğin kuru incirler ve kayısılar… Önce incirleri doğrayıp suda kısa süre haşlayın ve suyunu süzün. Kayısıları da doğrayın ve şişene kadar iki bardak suda haşlayın. Kuru kayısının suyunu bir bardağa doldurup sonra kullanmak üzere saklayın. Beş dakika boyunca kaynattığınız kuş üzümlerinin suyunu süzün. Sarı üzümleri de bir bardak suda şişene kadar haşladıktan sonra bu suyu saklayarak süzün. Tenceredeki malzemeler toplamda 35 dakika kaynadıktan sonra içine suyuyla birlikte kayısıları, sarı üzümleri ilave edin. Aşurenin toplam kaynama süresi 50 dakika olduğunda tencerenin içine portakal kabuğu rendesini, sütü ve önceden hazırladığınız incirleri ilave edip karıştırın. Kaynama süresi bir saate tamamlandığında son olarak içine sarı üzümlerini ilave edin ve beş dakika sonra tencereyi ocaktan alın. İşte şimdi, 20 kişilik aşureniz hazır. Bu muhteşem lezzeti sevdiklerinizle paylaşmak için önce tenceredeki aşureyi kaplara paylaştırın. Tabii ki üzerini nar, ceviz, fındık ve toz tarçınla süsledikten sonra. İşte şimdi sonbahara ağzınıza layık bir tatlı, aşure eşliğinde merhaba demiş oldunuz. Hepinize afiyet olsun!

Enfes bir tat için bu tüyolara dikkat!

Bugünlerde her zamankinden fazla ihtiyaç duyulan paylaşma, kardeşlik gibi duygulara hitap eden aşure dağıtımı, sadece damak tadınıza değil duygularınıza da hitap eden, değerli bir süreç. Fakat bu süreçte elinizin lezzetine dair övgüleri hak etmek istiyorsanız, aşure pişirirken özen göstermeniz gereken tüyolar var. İşte bu tüyolardan başlıcaları…

1- Tadı hafızanıza kazınacak bir aşure pişirmek için en önde gelen püf noktası tabii ki her bir malzemeyi özenle seçmek. Tek bir malzemenin bile iyi olmaması, aşurenin tüm tadını bozabilir.
2- Buğday, nohut ve kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatmayı unutursanız, aşure pişirmeyi de ertelemelisiniz. Çünkü bu üç malzeme sekiz saat suda kalmazsa, o aşureden hayır beklemeyin.
3- Aşureye şeker eklerken zamanlama konusunda çok dikkatli olmalısınız. Tatlının pişmesine yakın bir zaman diliminde şekeri içine eklemeli ve sürekli karıştırmalısınız. Aksi takdirde şeker dibe çöküp yanabilir ve istediğiniz tadı yakalayamazsınız.

toz-seker_1

4- Şeker konusunda şağlık bakımından herhangi bir sorununuz varsa, aşure pişirirken toz şeker yerine tatlandırıcı da kullanabilirsiniz. Bu yöntem sağlığınızı koruma altına alırken, şekerin yanma probleminden de sizi uzak tutar.
5- Aşurenizin istediğiniz rengi alması için incir ve üzüm kullanımına dikkat etmelisiniz. Eğer bu iki malzemeyi gereken sürede suda haşlayıp suyunu süzerek tencereye eklerseniz, o zaman renk konusunda sorun yaşamazsınız. Aşureye rengini veren bir diğer malzeme de süttür. O nedenle pişirme sürecinde kullanımı önem taşır.
6- Aşure pişerken kuru kayısıları tencereye diğer malzemelerden önce eklemek kayısının tatlıya vereceği lezzeti azaltabilir.
7- Aşure piştikten sonra bir süre ılınmasını bekleyerek kaplara dağıtmak aşurenin kıvamının fazla sulu ya da aşırı tok olmasını engeller.

karanfil

8- Tadının enfes olması için tüm tüyolara kulak verdiniz ve gerekeni yaptınız. Peki ya aşurenizin mis gibi kokmasını istiyorsanız? İşte bunun için de yardımınıza karanfil yetişecek. Bir cezvenin içine iki tutam karanfil ve su koyun. Kaynadıktan sonra da aşureye ekleyin.

kayisi-ekle

9- Aşurenin mükemmel bir tada sahip olması için malzemelerin tencereye eklenme sıralamasına özen göstermeniz gerek. Tıpkı, yanmaması için tatlının pişmesinden çok kısa bir süre önce eklenmesi gereken toz şeker ve kuru kayısı gibi…

Vitamin ve mineral deposu

Zengin içeriğiyle aşure, lezzetli bir tatlı olmasının yanı sıra sağlık açısından da fayda sağlıyor. Tabii aşırı derecede tüketilmedikçe…
Vitamin ve mineral bakımından pek çok tatlıdan farklı olarak aşure, başta çocuklar olmak üzere özellikle enerjiye ihtiyaç duyanlara hitap ediyor. İçinde kuru ve yaş meyvelerden kuruyemişe, proteinden kurubaklagillere, besin değeri yüksek gıdaların yer aldığı tatlının bir kasesi 400 kalori.

Pozitif katkı

Tahıl ve şeker içeren aşure, çocukların günlük enerji ihtiyacını karşılamaya destek veriyor. Diğer sağlıklı besin maddeleri ise büyüme sürecinde çocuklara avantaj sağlıyor. Vitamin ve mineral kaynaklarıyla dolu olan bu tatlı, havanın soğumaya başladığı bugünlerde çocukları ve aşureyi tüketen herkesi enfeksiyonlara karşı koruma altına da alıyor.

Sindirim sistemine destek

İçeriğindeki incir, kayısı, nar ve portakal gibi meyvelerden dolayı aşure, bolca C vitamini ve posa içerir. Bu bakımdan kalp hastalıklarına iyi gelen tatlı, anne sütünün artmasına da yardımcı olur. Baklagil, incir, kuru kayısı gibi bağırsak hareketlerini hızlandıran posalı besinler yardımıyla aşure, hazımsızlık problemlerine de iyi gelir.

Kilo problemi olanlar dikkat!

Ortalama boy bir kase aşure 400 kalori olduğu için, kilo sorunu yaşayan kişiler başta olmak üzere, aşure tüketiminde dikkatli davranılması gerekir. Özellikle diyet yapan, kronik hastalığı olan ve çabuk kilo almaya eğilimli kişilerin bu tatlıyı tüketmeden önce doktorlardan tüketmeleri gereken aşure miktarı konusunda bilgi almaları önemlidir.

Son güncelleme: 00:3412.10.2016
SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet