Yunanistan’ın Patra Limanı’ndan, 422 yolcu, 56 mürettebat ve 200 kadar araç ile İtalya’nın Ancona limanına giden ‘Norman Atlantic’ feribotunda yangın çıktı.

13 TÜRK TAHLİYE EDİLDİ

Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, yılbaşı tatili için iki otobüsle İtalya'ya gelmek için gemiye binen 54 Türk yolcudan 13'ü tahliye edildi.

Söz konusu yolcuların, İtalya'nın güneyindeki Brindisi kentine getirilmek üzere oldukları açıklandı. Daha sonra Roma'ya gelmeleri beklenen yolcuların, buradan da Türkiye'ye hareket edeceği bildirildi.

Roma Büyükelçiliği'nden 4 yetkili, söz konusu Türk vatandaşlarını karşılamak ve onların sıkıntılarıyla yakından ilgilenmek için Brindisi kentine intikal etti.
Gemiden kurtarılan 60'a yakın yolcunun şimdiye kadar İtalya'ya ulaştırıldığı belirtildi.

İtalyan Donanması ve Yunanistan'a bağlı ekiplerin ortaklaşa yürüttüğü operasyonla şimdiye kadar kurtarılan 190 kişi arasında biri 2, diğeri 4 yaşında olan çocuklarıyla birlikte Suriyeli hamile bir kadın da bulunuyor.



ÖNCE KENDİ VATANDAŞLARINI KURTARDILAR

Yolcuların getirildiği Brindisi kentindeki Perrino hastanesinde dumandan etkilenen üç Türk yolcunun müşahede altına alındığı, diğer Türk yolcunun ise otele götürüldüğü belirtildi.

Müşahede altındaki Türk yolculardan Aylin Akamaç, AA muhabirine, yaşananları "büyük bir skandal" olarak değerlendirerek, feribottaki yangın sonrasındaki kurtarma çalışmalarında hiçbir organizasyon olmadığını, Yunan ve İtalyan kurtarma ekiplerinin önce kendi vatandaşlarını kurtardığını savundu.



10 GÜN ÖNCE YANGIN TESTİNDEN GEÇMİŞ

Geminin sahibi Visenti Group tarafından yapılan açıklamada feribotta yangının başladığı bölge olduğu tahmin edilen 5 no’lu köprüsündeki 112 numaralı yangına dayanıklı kapısında daha önce bir arıza tespit edildiği kaydedildi. Açıklamada 19 Aralık’ta Yunanistan’ın Petras limanında yapılan testin ardından arızalı kapının onarıldığı ve geminin yangın testinden geçtiği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, feribot kazasıyla ilgili Atina’da büyükelçilik bünyesinde kurulan ve 24 saat hizmete açık kriz merkezi telefonlarının 0030-210 672 98 35 ile 00 30- 210 672 98 36 olduğunu duyurdu.



Yunanistan’ın ANEK firması tarafından kiralanan İtalyan bandıralı ‘Norman Atlantic’ yolcu feribotu, dün saat 04.00 sıralarında Yunanistan’ın Korfu Adası’nın 45 mil kuzeybatısında seyrederken yangın çıktı.



Garaj bölümündeki zeytinyağı yüklü kamyonda başladığı tahmin edilen yangın kısa sürede yayıldı. Şiddetli rüzgâr nedeniyle gemi İtalya ile Arnavutluk arasında Adriyatik Denizi’nde sürüklenmeye başladı.

HELİKOPTERLE TAHLİYE



Öğle saatlerine kadar 56 yolcu filikalarla bölgede seyreden başka gemilere nakledildi. Ancak, elektrik kontağı nedeniyle filikalar denize indirilemediğinden bu işlem durdu. Yapılan girişimlerde başarı sağlanamayınca, saatlerce filikalarda yardım bekleyen çocuk, kadın ve yaşlılar akşama doğru helikopterlerle alındı. Gece yarısına kadar kurtarılan toplam yolcu sayısı 13’ü Türk olmak üzere 190’a ulaştı. Bölgede bulunan 8 gemi ‘Norman Atlantic’in etrafında daire şeklinde adeta bir dalgakıran oluşturdu.

"FARE GİBİ YANACAĞIZ"

Gemiden kurtulan bazı yolcular dehşet anlarını, "Titanic faciası gibi" sözleriyle anlattı.

Bir Yunan kanalına gemiden telefonla bağlanan bir yolcu ise, "Fareler gibi yanacağız burada. Ne kadar daha dayanabiliriz bilmiyorum. Yardım edin" ifadelerini kullandı.

Bir diğer yolcu ise soğuktan ölmemek için tüm yolcuların birbirlerine sarılarak oturduklarını aktardı.

1 KİŞİ ÖLDÜ



İtalyan kaptan, akşam saatlerinde Arnavutluk sahillerine doğru sürüklendiklerini, buna karşı yangının kısmen de olsa kontrol altına alındığını söyledi. Yunan bir yolcunun cesedi bulundu. Geminin garajında başka cesetlerin olmasından korkuluyor.

İşte yanan feribottaki Türk yolcuların isimleri...

A.Yıldırım, S.Yıldırım, S. Yel, H.Ünal, T.Ünal, A.Uslupat, B.Uslupat, S.Tosun, U.Tiryakioğlu, K.Tiryakioğlu, S.Şimşek, M.Saygılı, T.Saygılı, H.Savaş, E.Sait, K.Refik, S.Nuri,E.Muhhamed, Y.Lütfü, F,Kılıç, S.Kılıç, A.Kemal, M.Kazan, B.Karakaya, M.Hisar, T.Farhan, N.Erkul, H.Erkul, A.Emektar, A.Eğilmez, H.Eğilmez, T.Ferhan, M.Demirmen, M.Demirken (iki ayrı kişi), U. Demir, R,Şerif, K.Şerif, A.Şerif, C.Şerif, M.Çakmak, V.Bulut, S.Bulut, O.Cem, Z.Bilgiç, M.Bilginer, N.Baskın, N.Baskın (iki ayrı kişi), S.Bayhan, B.Akamaç, A.Akamaç, H.Akkaya, B.Ahmet gemide bulunan Türk yolculardı.

5 yıl önce İngiltere’de inşa edilen 850 yolcu kapasiteli Norman Atlantic 186 metre uzunlukta ve 26 bin 904 ton ağırlığında...

2. FACİA - TÜRK GEMİSİ BATTI!



İTALYA'nın Ravenna Limanı'nın 2 mil açığında, Belize bandıralı Lady Aziza adlı bir kargo gemisiyle çarpışan Türk yük gemisi Gökbel battı.

Türkiye'nin Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök Doğan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, İtalyan yetkililerden, 11 kişilik mürettebattan 5’inin kurtarıldığı, 2’sinin ise yaşamını yitirdiği bilgisini aldıklarını söyledi.

4 denizciyi arama çalışmalarının ise halen sürdüğünü bildiren Sekizkök, kurtarılanların hastanede tedavi altına alındığını, hayati risklerinin bulunmadığını belirtti. Sekizkök ayrıca, olumsuz hava şartlarından dolayı güçlükle yürütülen arama çalışmaları kapsamında, helikopterle yapılan çalışmaların durdurulduğunu, denizden aramalara devam edildiğini aktardı.

Tamamı Türk olduğu bildirilen mürettebatın yaşlarının 21 ila 58 arasında değiştiği belirtildi



KORKUNÇ BİR TRAJEDİ

Arama çalışmalarını yakından izleyen Ravenna Belediye Başkanı Fabrizio Matteucci de, yerel saatle 09.30 sıralarında meydana gelen kaza sonrası denizcilerden birinin cesedine ulaştıklarını, diğerinin ise hastanede yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Metteucci kazanın, bir geminin Porto Corsini Limanı'ndan çıkması diğerinin ise girişi sırasında, sisten dolayı görüş şartlarının yetersizliğinden kaynaklandığını söyledi.

Kazanın, korkunç bir trajedi olduğunu ifade eden Metteucci, “Olumsuz hava şartlarından dolayı deniz koşulları çok tehlikeli olsa da arama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor” dedi. Metteucci, batan geminin çevreye zararlı bir yük taşımadığını da ekledi.

Öte yandan, İtalya Başbakanı Matteo Renzi de Twitter hesabından paylaştığı mesajda, söz konusu kaza ve Yunanistan açıklarında yanmaya başlayan İtalyan gemisine ilişkin duyuru yaptı.

2 TÜRK ÖLDÜ, 4 KİŞİNİN ARAMA ÇALIŞMASI SÜRÜYOR

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası'nda sanayici ve işadamlarıyla yaptığı toplantının ardından bugün facia yaşanan gemilerle ilgili açıklama yaptı.

Bakan Elvan, İtalya Revanna Limanına 4 mil açıkta Belize bandıraları gemi ile çarpışan Türk bandıralı Gölbel isimli yük gemisinde 2 kişinin öldüğünü belirtti. Elvan, "İtalya Revanna limanına 4 mil açıkta Belize bandıralı bir gemi ile çarpışarak Türk bayraklı Gölbel isimli yük gemisinin 11 Türk personeli bulunuyordu. Daha önce 8 kişinin kurtarıldığını ifade etmiştik. Çünkü Başkonsolosluktan bize gelen bilgi bu yöndeydi. Ancak Milano Başkonsolosluğundan almış olduğumuz son bilgilerde 11 personelimizden 7 kişiye ulaşılmıştır. Bu 7 kişiden 5'i yaralı olarak hastanededir. 2 kişi maalesef hayatını kaybetmiştir. 4 kişinin ise arama ve kurtarma faaliyetleri devam etmektedir."

BATAN KARGO GEMİSİNİN FİRMA YETKİLİSİNDEN AÇIKLAMA

Şirketin Taksim'de bulunan bürosunda açıklama yapan Remzi Bahşi, kazada 2 kişinin yaşamını yitirdiğini, 5 kişinin kurtulduğunu, 4 kişinin ise halen kayıp olduğunu söyledi.

Remzi Bahşi kazayla ilgili şu bilgileri verdi:

" Kaza bu sabah itibari ile 08. 40'da İtalya'nın Ravenna limanında meydana geldi. Limana yanaşmak için aldığı talimat ile manevra esnasında başka bir gemi gemimize makine dairesinin kıç tarafından vurması sonucu gemimiz 20 dakika içerisinde çok ani bir şekilde, hava şartlarının da çok kötü olması nedeniyle batmıştır. 11 personelimiz vardı. Bunlardan 5 tanesi kurtarıldı. Şu anda hastanedeler. Durumları gayet iyi. 2 tane cenazemiz var maalesef. Bütün uğraşlar geride kalan personeli kurtarmak üzerine. Biz de üzgün bir şekilde geride kalan 4 kişinin iyi haberlerini bekliyoruz. Gemimiz İskenderun'dan 3 bin ton barit madeni yükledi. Bunun bin 500 tonunu İtalya'nın Salerno limanında boşattık . Geri kalan bin 500 tonunu da Ravenna limanında boşaltmak üzere dün sabah itibari ile gemimiz limana vardı, demirledik. Bugün itibari ile de liman dolu olduğu için yanaşma talimatı bugün sabah itibarı ile verildi. Olayda bu saatlerde vuku buldu zaten. Kaybettiğimiz personellerimizin ailelerine başsağlığı diliyorum. Geride kalanlara Allah sabırlar versin. 4 personelimizin de bulunması için herkesin duasını bekliyoruz."

DHA-AA-REUTERS