Ülke genelinde hükümet karşıtı protestolar devam ederken, eski Venezüella lideri Chavez, yapılan görkemli askeri törenle mezarı başında anıldı.Her gün hükümet karşıtı gösterilerin düzenlendiği gergin bir dönemde anılan Chavez'in eski yakın çalışma arkadaşı ve halefi Nicloas Maduro, başkent Caracas'ta Chavez'in gömüldüğü yerdeki törenlere başkanlık etti.

Bugünkü törenlere aralarında Küba lideri Raul Castro, Nikaragua lideri Daniel Ortega ve Boliva lideri Evo Morales'in de bulunduğu solcu Latin Amerika liderleri de katılıyor.

Muhalif liderler ölüm yıldönümü törenlerine "saygı" gösterilmesi ve çatışma çıkmaması için taraftarlarına gösteri yapmama çağrısında bulundu.



Törenden bir gün önce onbinler sokaklarda

Venezuela'nın başkenti Caracas'ta dün Nicolas Maduro liderliğindeki sosyalist hükümet aleyhindeki gösterilere yine binlerce kişi katıldı. Göstericiler bir aydır devam eden protestolar sırasında gözaltına alınan onlarca kişinin serbest bırakılmasını da talep ediyor.

Eski devlet başkanı Hugo Chavez'in ölüm yıldönümü dolayısıyla yapılması planlanan anma etkinlikleri öncesinde başkentte hava gergin. Chavez 14 yıl devlet başkanlığı yaptıktan sonra geçen yıl kanserden ölmüştü. Dünkü gösterilerde çoğu beyazlar giyinmiş muhalif göstericiler hükümetin güçlü olduğu işçi mahallelerine doğru yürümüşlerdi.

Taşıdıkları pankartlardan birinde "Diktatörlük", bir diğerinde "Venezuela'yı ağlatacak kadar biber gazı var" yazıyordu. Haftalardır yapılan gösterilerde olduğu gibi dün de Caracas'ın muhalefetin güçlü olduğu doğu mahallelerinde protestocularla polis arasında çatışmalar yaşandı.

Diğer yandan Chavez ölümünden bir yıl sonra taraftarları tarafından unutulmuş değil. Caracas'taki karnavalda onun kılığında dolaşan benzeri halkın sevgi gösterileriyle karşılaşmıştı. Maduro, Chavez'in "Bolivarcı devrim" diye adlandırdığı sosyal reform programını sürdürmeyi vaadetmişti.

Hükümet bugün Chavez'i anmak için bir dizi tören planlıyor ama muhalif göstericiler de sokaklarda olacaklarını ilan ettiler. 18 yaşındaki Aquiles Aldazo Reuter ajansına "Bir tiranın ölüm yıldönümünü kutluyorlar. Direnmemiz lazım" diyor.

Ama Chavez'in geride bıraktıklarını minnetle anan da çok, özellikle de Caracas ve diğer Venezuela kentlerinin yoksul varoşlarında. Felida Mora, AP ajansına "Benim için büyük bir insan. Onun için ailemden kaybettiklerimden daha çok gözyaşı döktüm" diyor.

Mora ayda bir kez başkente giderek eski devlet başkanı için ayrılan bir küçük kilisede dua ediyor. Muhalefet şu anda ülke ekonomisini etkileyen yüksek enflasyon, gıda sıkıntısı ve yükselen suç oranından son 15 yıldır izlenen sol politikaları sorumlu tutuyor.

Protestolar Şubat ayı başlarında önce batıdaki Merida ve Tachira eyaletlerinde, göstericilerin suçla mücadelede önlemlerin artırılması talepleriyle başlamıştı. 12 Şubat'ta yapılan gösterilerde Caracas'ta üç kişi vurularak öldürüldü. O günden bu yana her gün gösteri yapılıyor.

Hükümet ve muhalefet ölümlerden karşılıklı birbirlerini sorumlu tutuyorlar. Gösteriler başladığından bu yana en az 18 kişi öldü.