Vergi duayeni Prof. Dr. Şükrü Kızılot, vergi affının yürürlüğe girmesi ile birlikte trafik cezalarının yüzde 50’sinin ve faizlerinin silineceğini söyledi.

İnşaat Müteahitleri Sanayici ve İşadamları Derneği’nin Bursa’da düzenlediği İnşaat İşlerinin Vergilendirilmesi Paneli’nde konuşan ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Şükrü Kızılot, geçtiğimiz günlerde Meclis Plan Bütçe Komisyonu’na gelen vergi affı teklifiyle sigara içenlere kesilen cezalar hariç 120 liranın altındaki cezalara tamamen af geldiğini söyledi. Kızılot, “Teklif meclise geldi. Burada 30 Nisan öncesinde kesilen trafik cezalarının yüzde 50’sinin silinecek“ dedi.

Yüzde 8’e yakın faiz

Trafik cezalarında yüzde 50’lik anapara ve işleyen faizin tamamının silineceğini ifade eden Kızılot şunları söyledi: “Borcun herhangi bir üst limiti bulunmuyor. Diyelim ki; 1000 liralık bir trafik cezası var. 500 lirası yani yüzde 50’si siliniyor. Ayrıca 1000 liralık cezanın ödememesinden oluşan gecikme faizi de siliniyor. 500 liraya yıllık TÜFE-ÜFE üzerinden faiz işletilip taksitlendirilecek.”

Emlak ve su borcu da dahil

Teklif Meclis alt komisyonuna sunulduğunda emlak ve su borçlarının kapsam dahilinde olmadığını ancak komisyonda yeni eklemeler yapıldığını ifade eden Şükrü Kızılot, “Emlak ve su borçları da torbaya dahil edildi. Yılın ilk emlak taksitini ödemeyenler ve öncesinden oluşan vergi borçları da yapılandırlabilecek” diye konuştu. Kızılot, hazırlanan tasarının vegisini düzenli ödeyenler için herhangi bir düzenleme içermediğini söyledi.