BAŞAK KAYA/ANKARA

CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz, iki karısını ve bir arkadaşını öldüren Sefer Çakmak’ı programına çıkaran Seda Sayan hakkında suç duyurusunda bulundu. Akkiraz, suçluyu övmek suçundan 15 yıldan 24 yıla kadar hapsini istedi.

İki karısını ve bir arkadaşını öldürdüğü katıldığı bir evlilik programında ortaya çıkan ve eş arayan Sefer Çalmak’ı programına çıkaran Seda Sayan’a tepkiler büyüyor…

CHP’li Akkiraz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na Seda Sayan (Aysel Gülsaçar) ve Show Tv hakkında “Suç işlemeye tahrik ve teşvik, suçu ve suçluyu övme” gerekçeleriyle suç duyurusunda bulundu.

Ankara Barosu tarafından şiddet gören kadınlara yönelik oluşturulan Gelincik projesinin eski başkanı ve CHP’li Akkiraz’ın da avukatı olan Hilal Akdeniz şikayet dilekçesinde şu ifadelere yer verdi;

Seda Sayan’ın, Sefer Çalınak isimli şahsa “Peki erkek karısını neden öldürür?” şeklinde bir soru yönelterek kadın cinayetlerini meşrulaştırmaya çalıştığı gözlemlenmiş, bu tip bir olayın olağanmış gibi topluma lanse edildiği görülmüştür.

Sefer Çalınak’ın öldürdüğü kadınlardan birinin oğlunun canlı yayına telefonla bağlanması üzerine, kanaldaki izleyiciler arasında gerginlik yaşanmış ve telefonla bağlanan kişi de Seda Sayan’a “Reyting için katili ekrana çıkardınız” diyerek tepki gösterince telefon bağlantısı kesilmiştir. Hatta Seda Sayan daha da ileri giderek Sefer Çalınak isimli şahsın yaptıkları için tövbe etmesinden dolayı affedilebileceğini anlatmaya çalışmış ve “Bu kadar güler yüzlü bir katil gördünüz mü?” diyerek tepkilerin artmasına neden olmuştur.

Medyada kadına yönelik şiddetin haber yapılması ve kamuoyunun aydınlatılması amacıyla duyurulması ne yazık ki şiddeti önleme veya azaltmaktan çok şiddetin yaygınlaşmasına yol açmakta, hatta şikayete konu programda yaşandığı gibi, kadının durumunun nerede ise şiddeti hak ettiği biçimde yorumlanmasına neden olmaktadır. Günümüzde insanlara ulaşmanın ve toplumu bilinçlendirmenin en kolay yolu olan kitle iletişim araçlarının kullanımı ve televizyonda gösterilenlerin halkın üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, sosyal sorumluluk duygusundan habersiz olduğu anlaşılan şikayet edilen şahıs ve kanal hakkında gereken işlemlerin yapılması gerektiği anlayışıyla, kendisi milletvekili olan müvekkilimiz bu konuya duyarsız kalamadığından eldeki şikayeti yapma zorunluluğumuz doğmuştur.