Fa­ci­anın ya­şan­dı­ğı So­ma­’da­ki ma­de­ni iş­le­ten So­ma Hol­din­g’­in pat­ro­nu Alp Gür­kan, AKP zen­gi­ni çık­tı. Gür­ka­n’­ın ka­de­ri 2005’te değişti. Hü­kü­me­tin al­dı­ğı ka­rar­la kö­mür sa­ha­la­rı­nın 2005’te özel sek­tö­re açıl­ma­sı­nın ar­dın­dan Gür­kan Tür­ki­ye Kö­mür İş­let­me­le­ri­’nin (TKİ) So­ma­’da­ki 20 mil­yon tonluk maden iha­le­si­ni ka­zan­dı. Ma­den­den yıl­da 135 mil­yon li­ra ka­za­nan Gür­kan, bir an­da yük­se­li­şe geç­ti. İş­te
Gür­ka­n’­ın zen­gin­lik öy­kü­sü:

Ön­ce bat­tı, son­ra...

76 ya­şın­daki Je­olo­ji Mü­hen­di­si Alp Gür­kan, iş ha­ya­tı­na 70’li yıl­lar­da atıl­dı. İz­mi­r’­de kur­şun-çin­ko ma­den iş­let­me­ci­li­ği ya­pan Gür­kan, bu işi faz­la sür­dü­re­me­di ve bat­tı. Ar­dın­dan da Koç Gru­bu­’na ait Tire­bo­lu­’da­ki ma­de­ni ta­şe­ron ola­rak iş­le­ten Gür­kan, bu­ra­dan ka­zan­dı­ğı pa­ra­lar­la 1984 yı­lın­da So­ma Kö­mür A.Ş’­yi kur­du ve kö­mür iş­let­me­ci­li­ği­ne gir­di. 1986 yı­lın­da ilk kö­mür üre­ti­mi­ni ger­çek­leş­ti­ren Gür­kan, 1990 yı­lın­da şir­ke­tin tüm his­se­le­ri­ni top­la­dı.


Ka­de­ri de­ği­şi­yor

1998 yı­lı­na ka­dar kü­çük iş­ler­le uğ­ra­şan Alp Gür­kan, esas çı­kı­şı­nı AKP dö­ne­min­de ya­şa­dı. 2005 yı­lın­da TKİ ile an­la­şa­rak Soma’daki madeni aldı ve  20 mil­yon ton­luk üre­tim an­laş­ma­sı im­za­la­dı. Gür­kan ver­di­ği bir rö­por­taj­da sa­tın al­dı­ğı ma­den sa­ha­sın­da 140 do­la­ra üre­ti­len bir kö­mü­rün ma­li­ye­ti­ni 24 do­la­ra ka­dar dü­şür­dü­ğü­nü açık­la­dı.
2006 yı­lın­da Ti­la­ga A.Ş’yi dev­ra­lan Gür­kan, grup ta­ah­hüt iş­le­ri­ni bu ça­tı al­tı­na ta­şı­dı. 2009 yı­lın­da Ci­ner Gru­bu­’n­dan dev­ra­lı­nan 15 mil­yon ton­luk Ey­nez ma­den kö­mü­rü kon­tra­tı­nın ar­dın­dan 2010 yı­lın­da Tür­ki­ye­’de ve yurt­dı­şın­da çok kat­lı bi­na, en­düs­tri­yel te­sis­ler, ko­nut ve ti­ca­ri bi­na alt ya­pı ve üst ya­pı in­şa­at ve ta­ah­hüt fa­ali­yet­le­rin­de bu­lun­mak üze­re So­ma İn­şa­at’­ı kur­du.
Alp Gür­ka­n’­ın sa­hi­bi ol­du­ğu So­ma İn­şa­at, işe hız­lı baş­la­dı ve ay­nı yıl Tür­ki­ye­’nin ikin­ci yük­sek bi­na­sı olan ve 140 bin met­re­ka­re in­şa­at ala­nı­na sahip Spi­ne To­wer pro­je­si­nin ana mü­te­ah­hit­li­ği­ni üst­len­di.


Ye­ni iha­le­ler alı­yor

2011 yı­lın­da Zon­gul­dak Bağ­lık-İnağ­zı taş­kö­mü­rü iha­le­si­ni de alan Gür­kan, Ar­na­vut­lu­k’­ta me­tal ma­den­ci­li­ği pro­je­le­ri ge­liş­tir­mek üze­re; Tur­kish Al­ba­ni­an Mi­ning Sh ad­lı fir­ma­yı kur­du. Bu­gün Hol­ding, kö­mür ma­den­ci­li­ği (So­ma, Zon­gul­dak, Mer­zi­fon), me­ta­lik ma­den­ci­li­ği (Mer­sin Krom İş­let­me­si, Ar­na­vut­luk), ma­den ekip­man­la­rı, gay­ri­men­kul ge­liş­tir­me, in­şa­at alan­la­rın­da fa­ali­yet gös­te­ri­yor. 6 bin ki­şi­nin ça­lış­tı­ğı So­ma Hol­din­g’­in 2012 yı­lı ci­ro­su 300 mil­yon TL. Hol­din­gin bu yıl­ki ci­ro he­de­fi ise 700 mil­yon TL.