BAŞAK KAYA/ ANKARA

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile ilgili ilginç bir iddiayı gündeme taşıdı. CHP’li Özel, Balyoz davası nedeniyle cezaevinde bulunan silah arkadaşlarına ‘Hiç merak etmeyin bu konuyu kendi yöntemlerimle çözeceğim” diyen Genelkurmay Başkanı Özel’in daha sonraki süreçte ‘Başbakan benim hulus ve saffetimden yararlandı” mesajını yolladığını belirtti.

CHP Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa ve milletvekilleri Özgür Özel, Nurettin Demir ile Muharrem Işık, 365 kişinin yargılandığı Balyoz davası kapsamında tutuklananların yaşadıkları hukuksuzlukları içeren raporu açıkladı. Rapor ayrıca kitaplaştırılacak ve geliri de Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne verilecek.

Toplantıda cezaevinde yaşamını yitiren Deniz Kurmay Albay Murat Özenalp’in eşi Sema Özenalp de söz aldı ve şunları söyledi:

KİNDAR BİR NESİL YETİŞTİRMEDİK: Anayasa Mahkemesi önünde adalet nöbetine devam ediyoruz. Görüşlerde ne kadar iyi olduğumuzu birbirimize göstermeye çalıştık, rol yaptık. Yüklerini azaltmaya çalıştık. Çocuklarımıza yalan söyledik. Babalarının gizli görevde olduğunu söyledik. Beş yaşındaki çocuğa babasının düzme delillerle hapiste olduğunu, mahkemelerin bunu görmezden geldiğini nasıl söyleyebilirdik. Yalan söyledik çünkü çocuklarımızın adalete ve devlete güvenerek yaşasınlar istedik. Kindar bir nesil yetiştirmekten ödümüz koptu. Son üç yılımız çocuklarımın babasıyla anısı ayda bir kez bir saat süren açık görüşlerden ibaret.

BAŞBAKAN MAHALLE ÇOCUKLARI GİBİ: CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa: Bu rapor AKP ve Tayyip Erdoğan’ın eseri. Erdoğan yaramaz mahalle çocukları gibi ‘ben yapmadım o yaptı’ diyor. Eş başkanı ile yaptıklarını inkar ediyor. Düzeltilmesi konusunda bir şey yapmadığını her kes görüyor.

GENELKURMAY BAŞKANI ÖZEL İÇİN İLGİNÇ İDDİA :CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel: Siyasi bir dava olduğu en başından belli iken, Genelkurmay Başkanlığı suskun kalmış, Genelkurmay Başkanı’na yöneltilen tüm eleştirilere karşı “Susmadık, bu davaya her gün mesai ayırdık” demektedir. Oysa biz kendisine defalarca çağrı yaptık anaç istifa et çağrılarının üzerine konuşmaya başlamıştır. Ekim 2011 tarihinde Hasdal’a yaptığı ziyarette “hiç merak etmeyin bu konuyu kendi yöntemlerimle çözeceğim” dediğini bütün silah arkadaşları ifade etmekte ancak kendisi bunu teyit etme mertliği gösterememektedir. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda kendi döneminde ki öğrencileri, dava ile kendisi arasındaki illiyet bağını ortadan kaldıracak şekilde, bu karacılar yakınımdır ziyaretleri yaptığını, kendisiyle karacıların ceza almadan kurtulması için elinden gelen tüm çabayı sarf ederek başarılı olduğunu biliyoruz. Ancak bu konuda bir kelime açıklama yapmaktan kaçınıyor. Ama kendisine sitem eden silah arkadaşlarına şu mesajı yolluyor ‘Başbakan benim hulus ve saffetimden yararlandı”. Yani iyi niyete sahip olduğunu, saf arı bir kişi olduğunu kendisini kandıranın başbakan olduğunu söylüyor. Şimdi soruyorum bu açıklamanızın arkasında duracak mısınız? Silah arkadaşlarınızın suçsuzluğuna inandığınızı, ben senin dediğini yapacağım diyen başbakanın size sırt döndüğünü teyit ediyor musunuz?
Hırsızlar, yolsuzlar, katiller çıktı ama Balyoz’dakiler halen içerde.

ANAYASA MAHKEMESİ BEŞ AYDIR BEKLİYOR: CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir: Balyoz ilk harfinden son harfine kadar tamamen uydurma. Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurular beş aydır bekliyor, halen cevap vermediler. Neden bu insanları içerde tutuyorlar? Ya Anayasa Mahkemesi bu işi çözecek ya da TBMM’de bunun ele alınması gerekecek.

MİT MÜSTEŞARI ÖRNEĞİ: CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık: Bu filmin yazarı, yönetmeni Tayyip Erdoğan ve eski dostu yeni düşmanı cemaat ile ekibidir. Figüranları Necdet Özel, Bekir Bozdağ ve Yargıtay ne yazık ki. Bütün yurttaşların adil yargılanma hakkı vardır. Hiç bir delil yok hukuk da yok. Dijital davanın çürüdüğünü görmemiz gerekiyor. Yapılanlar yolsuzluğunu kapatıp diktatörlüğünü sürdürme çabasıdır. Bir gece de kurtarırlar. Mit müsteşarında olduğu gibi….

SAVUNMANIN 1000 TALEBİNDEN SADECE 2’Sİ KABUL EDİLDİ

Raporda öne çıkan belirlemelerin bir kısmı şöyle;

Dava 2010 yılında başladı. 365 sanıkla başlayan Balyoz davasında 237 sanığın cezası onandı, 88 sanığın cezasının bozuldu, 36 sanık beraat etti, 4 sanığın ise dosyası ayrıldı.
Sanıkların yüzde 43'ünün Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeli. Sanıkların yüzde 28'inin Kara Kuvvetleri Komutanlığı personeli, yüzde 17'sinin Jandarma Genel Komutanlığı personeli, yüzde 11'inin Hava Kuvvetleri Komutanlığı personeli, yüzde 1'inin ise sivil personel.

Dijital verilerde 1783 adet zaman ve mekan tutarsızlığı ispatlandı. Bununla ilgili savunmanın 1000 talebinin sadece 2’si kabul edildi. Ama öte yanda iddia makamının mahkemedeki 750 talebinden sadece 2’si reddedildi.

GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA

Genelkurmay Başkanlığı CHP'li vekillerin toplantısı ile ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada "CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu üyeleri tarafından hazırlanarak bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyurulan raporun sunumu esnasında Genelkurmay Başkanına atfen söylenen ifadelerin tamamı gerçek dışı olup konu adli makamlara aktarılmıştır." denildi.


GENELKURMAY BAŞKANI ÖZEL’E MAHKEME RESTİ
Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in iddialarla ilgili hukuki süreci başlattığı açıklamasına CHP Cezaevleri İnceleme ve İzleme Komisyonu üyelerinden rest…

Yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı;
Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in Balyoz duruşmaları sırasında ve sonrasında gerek Hasdal, Hadımköy ziyaretlerinde gerekse kendisi ile görüşen ailelere söylediği ifadelerini değerlendirdik ve bunu eleştirdik.
Bugüne kadar tüm haksız, hukuksuz yargılamalar sırasında susarken ilk kez geçen sene yaptığımız istifa çağrısı ve ikinci olarak da bugün yaptığımız değerlendirmeler üzerine suskunluğunu bozan Genelkurmay Başkanlığından söz konusu ifadelerimizle ilgili mahkeme yoluna gidileceği açıklanmıştır.
Bu durumu büyük bir memnuniyetle karşıladığımızı ve hayatta olan tüm Balyoz sanıkları ile ailelerini ilerleyen süreçte görülecek mahkemelerde şahit dinleteceğimizi kamuoyunun ve siz değerli basın mensuplarımızın bilgilerine sunarız.