Kharkov / İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları'na bağlı PC751 sefer sayılı uçaktan kaçırılma sinyali alındı. Uçak saat 18.02'de Sabiha Gökçen Havalimanı'na indi. Havalimanı'nda güvenli bir bölgede bekletildi.

Bu olayın ardından güvenlik nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı'na tüm uçak inişleri durduruldu. Pegasus Hava Yolları'na ait uçak "de-icing" alanında uzun bir süre tutuldu.

Uçaktan kaçırılma sinyali alınması üzerine Balıkesir'deki 191. filoya ait bir F-16 savaş uçağının da havalandığı belirtiliyor.

Uçak hakkındaki bir diğer bilgi ise korsan ile alakalı. Uçağı kaçırmaya çalışan kişinin "2-F" numaralı koltukta seyahat eden Ukraynalı olduğu ve uçağı Soçi'ye indirmek istediği belirtildi.


ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ
110 kişinin bulunduğu uçağı kaçıran hava korsanının etkisiz hale getirilerek gözaltına alındığı öğrenildi. Gelen bilgiler herhangi bir silahla müdahale olmadan etkisiz hale getirildiği yönünde. Korsan birazdan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilecek.

VALİ'DEN AÇAKLAMA: BOĞUŞMA ESNASINDA ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Vali Mutlu havalimanında şu  açıklamaları yaptı:

“Saat 18.00 itibariyle Sabiha Gökçen Havalimanı’mıza Pegasus Hava Yolumuza e ait Ukrayna- Sabiha Gökçen seferini yapan uçak bir hava korsanı tarafın kaçırılmak suretiyle indirildi. Hava korsanının uçağın Soçi’ye indirilmesi talebine pilot  ve mürettebat gayet başarılı bir uygulamayla Soçi yerine İstanbul’a indirilmesini sağladı. O andan itibaren havalimanimızda ilgili birimlerimiz süratli bir kriz merkezi oluşturmak suretiyle takip etmeye başladık. İstihbari bilgi akışını sağlayıp korsanın yalnız olup olmadığını, başka kişilerle bağlantısını, bagajlarının detaylarıyla ilgili tüm bilgileri araştırdık. Şahısla ilgili bütün bilgileri, davranışlarıyla ilgili bilgileri toplayıp  ne yapacağımızı kararlaştırdık ve hava korsanı ile müzakereye başladık. Uzman müzakerecimiz kendisiyle görüşmelere başladı.  Bu arada hava trafiği bir süre geçişi olarak kapatıldı.

Müzakereler sonunda önce çocuk, yaşlı  ve kadınların alınmasını sağladık. Müzakere sırasında İstanbul’daki kendi ülkesinin yetkilileriyle görüşmek istedi, bunu sağladık. Boşaltma çalışmaları sırasında diğer yolcuların da indirilmesini sağladık. Bu sırada özel harekat birimleri  uçağın çeşitli yerlerinden içeri sızıp gerekli tertibatları aldılar Yolcuların çıkışının bitirilmesinden sonra silah kullanmadan etkili ve süratli bir müdaheleyle korsanı etkisiz hale getirdiler. Bütün mürettebat ve yolcularımız hiçbir sağlık problemi yaşamadan kurtarılmıştır."

PİLOT YÖN EKRANINI KARARTMIŞ
Uçağın Soçi'ye hareket etmemesinde pilotların büyük rol oynadığı, pilotun uçağın yön ekranını karartarak Soçi yerine Sabiha Gökçen'e uçağı indirdiği bildirildi.

UÇUŞ EKİBİNİN İSİMLERİ BELLİ OLDU
Ukrayna'dan İstanbul'a gelirken kaçırılmak istenen Pegasus Hava Yolları uçağında görevli kokpit ve kabin ekibinin isimleri belli oldu. O isimle şöyle, Kaptan Pilot İlyas Karagülle, Yavuz Çuğun, Didar Tunç, Gizem Arslan, Oğuzhan Aktaş ve Seda Karakaş. Uçağın kaptan pilotu İlyas Karagülle "iyiyiz" mesajı verdi

SHGM'DEN AÇIKLAMA
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olayla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Pegasus Havayollarına ait Kharkiv- Sabiha Gökçen Uçağı havada iken yapılan bomba tehdidi sebebi ile güvenlik altında Sabiha Gökçene inmiştir" denildi.

BAKANLIK MÜSTEŞARI: 'KOKPİTE GİREMEDİ'
Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Hasip Soluk Habertük canlı yayınında şu bilgileri verdi:
Ukrayna asıllı bir yolcu bomba olduğunu söyleyerek uçağın Soçi’ye götürülmesini istemiş.
Söz konusu şahıs kokpitten içeri giremediği için pilotlar da uçağın içinde karartma yaparak Sabiha Gökçen Havalimanı’na indi.

PEGASUS HAVA YOLLARI'NDAN AÇIKLAMA
Pegasus Hava Yolları yaşanan olay üzerine bir basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada şöyle denildi; " Pegasus Hava Yolları'na ait Boeing 737-800 tipi TC-CCP tescilli, PC751 sefer sayılı yolcu uçağı, 7 Şubat Cuma günü (bugün) Kharkiv-İstanbul tarifeli uçuşunu gerçekleştirirken, yapılan bomba ihbarı nedeniyle, saat 18.05'te güvenle İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmiştir. Emniyet güçleri tarafından çalışmalar sürmektedir."

'3 SAATTİR BEKLİYORUZ'
Saat 20.55'te DHA Haber Müdürü Mustafa Erdoğan'a konuşan yolcu kaçırma teşebbüsünü ve indikten sonraki durumu şöyle anlattı:

"Korsan kokpitte bizimle bir bağlantısı yok. Uçak indiğinden beri, uçağın kapısı ne açıldı ne kapandı."

"Hiç kimse bir şey bilmiyor ki duyuru yapsın."

" 3 saattir bekliyoruz."

"Az önce bir pilot dışarı çıktı, sonra tekrar içeri girdi."

"Ayağa kalkıp bir sorun yaratmış, sonra arka tarafa 2 numaralı koltuğa geçmiş. oradan sonra kokpite geçmiş zaten."

" Görevliler sadece su dağıtıyorlar, başka bi şey yapmıyorlar."

UÇAĞIN İÇİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER