Cengiz ALDEMİR/Sozcu.com.tr

Edinilen bilgileri göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerine bilgi verdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ortadoğu’da yaşanan Arap Baharı ve sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirme yaptı. Mısır, Suriye, Libya, Yemen ve Irak’ta, Arap Baharının umulmadık sorunlar ortaya çıkardığını belirterek, “Arap baharı bu ülkelerde olumsuz sonuçlar verdi. Taşlar yerine bir türlü oturmadı. Dış politikayı çok yönlü düşünmek gerekiyor. Öncelikle uluslar arası ilişkilerin her boyutuyla iyileştirilmesi gerekmektedir. Bunun için yeni açılımlar gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

VEKİLLERİ TATMİN ETMEDİ

Yeni dış politika açılımı ile Afganistan’a 48 yıl sonra ilk ziyaretin gerçekleştirildiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, İstanbul süreci kapsamında Pekin toplantısının gerçekleştirildiğini anımsattı. Çin ile ilişkilerin iyi gittiğini ve balkanların Avrupa’ya entegrasyonuna önem verdiklerini anlatan Çavuşoğlu, TİKA’nın çalışmalarını överken, büyükelçilik sayısının artırıldığına vurgu yaptı.

Öte yandan Çavuşoğlu, toplantıda bir de itirafta bulundu. Türkiye’nin tüm çabasına rağmen BM’de söz sahibi olamadığını belirten Çavuşoğlu, “ BM Güvenlik Konseyine daimi üye olamadık” dedi.

SOYKIRIM İDDİALARINI KABUL ETMİYORUZ

Çavuşoğlu, Ermenistan- Türkiye ilişkileri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çavuşoğlu, “Ermenistan konusunda savunmada değiliz. Atalarımıza ve milletimize yönelik, soy kırım iddialarını da kabul etmiyoruz” diye konuştu.

MEZHEP TARTIŞMASI

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamaları komisyonun muhalefet partili üyelerini tatmin etmedi. Söz alan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığı döneminde izlediği Suriye politikasına sert eleştiriler yöneltti. Erdoğan’ın o dönemde Suriye Lideri Beşar Esad’a karşı kullandığı, “3 saatte Şam’da namaz kılarız” sözünü eleştiren Atıcı şunları söyledi:

“Siz de Erdoğan’ın Suriye, Ortadoğu politikasını devraldınız. Uygulamalarınızdan bunu görüyoruz. Suriye’de Mezhepsel bir yaklaşım içindesiniz. Suriye yönetiminde Esad dışında bir çok bakan Sünni. Ancak siz, yönetimle bağlantıya geçmediğiniz gibi hala ‘Esad’ı istemiyoruz’ diyerek devirmeye çalışıyorsunuz. Bunu ABD bile söylemiyor. Siz neden söylüyorsunuz. Suriye yönetiminin şeklinden size ne. Siz Türkiye’nin ulusal çıkarlarını koruyun.”

Atıcı’nın bu sözleri Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nu sinirlerinin gerilmesine yol açtı. Sinirlenen Çavuşoğlu, “Biz politikalarımızı, uygularız. Halka hesap veririz” diye konuştu.

Söze karışan AKP Van Milletvekili Burhan Kayatürk, “Suriye’de halk yok. Esad istediğini yapıyor” diye konuşunca Atıcı da “Türkiye’de halk AKP’yi istiyor, ona oy veriyor diye halkı da mı hiçe sayacağız. Halk yok mu diyeceğiz. Biz de böyle mi davranacağız” sözleriyle tepki gösterdi.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN ŞAŞIRTAN YANIT

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, Bakan Çavuşoğlu’na “Teröristler Suriye’ye Türkiye üzerinden geçiyor, neden önlem almıyorsunuz?” sorusunu yöneltti.

Çavuşoğlu bu soruya şu yanıtı verdi:

“Kesinlikle Türkiye üzerinden geçmiyorlar. Bizde böyle bir bilgi yok. Her türlü önlemi alıyoruz." diye yanıtladı