CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, dün gündüz ve gece yarısı Gaziantep’te yaşanan olaylarla ilgili olarak vatandaşlarımıza sağduyu çağrısı yaptı ve “olayların bu aşamaya gelmesinden hükümet sorumludur” dedi.

Gaziantep'te Hıdır Çalar isimli bir yurttaşımızın evinden çıkmasını istediği Suriyeli kiracısı tarafından bıçaklanıp ölmesinin ardından başlayan gerginlik gece saldırılara ve yaralanmalara dönüştü. Ünaldı, Karayılan, Yavuzlar, Kocaoğlan, Saçaklı, Cengiz Topel, Perilikaya, Şenyurt, Ali Baba mahallelerinde toplanan gruplar Suriyelilere saldırdı. Saldırılarda 10 kişi yaralandı.

“Bu gelişmelerle ilgili olarak öncelikle vatandaşlarımızın sağduyulu olması gerekir. Saldırılar durdurulmalıdır” diyen Serindağ, “bu olaylar aylardır, geliyorum diyordu, bu olayların sorumlusu hükümetin kendisidir” dedi. Serindağ şunları söyledi:

HÜKÜMET ÖNLEM ALMIYOR
Suriye’de rejim karşıtı güçleri destekleyen ve Suriye vatandaşlarını ülkemize davete eden hükümet bunun için hiçbir önlem almadı. Gaziantep başta olmak üzere sınır illerimiz yüzbinlerce Suriyeli ile doldu. Sığınmacı kampları son derece yetersiz kaldı. Şu anda Gaziantep’te resmi rakamlara göre 200 bini aşkın Suriyeli kayıtlı olmak üzere 500 bin civarında Suriyeli yaşamaktadır. Suriyeli sığınmacıların kalış süreleri uzadıkça, ekonomik ve sosyal sorunları da büyümekte, kontrol edilmeleri güçleşmektedir. Dilencilik, gayri ahlaki ilişkiler, hırsızlık, ucuz işgücü gibi çok ciddi sosyal sorunlar, gayri insani bir yaşamı da beraberinde getirmektedir. Bu duruma hükümet de müdahale etmemektedir.
Daha öncede değişik vesilelerle ifade ettiğimiz gibi adeta hükümetin daveti ile ülkemize sığınan insanları kabul ederken ilgili makamlar modern bir devletin yapması gerekeni yapmamış, ülkemize sığınan insnalar kabul edilirken, sağlıklı kayıtlar tutulmamış, gelenlerin kimliği araştırılmamış ve gelen bu insanlar Türkiye’nin değiik yörelerine dağılmışlardır.

OLAYLAR GELİYORUM DİYORDU
Kahramanmaraş, Şanlıurfa gibi illerimizde Suriyelilere yönelik saldırılar olmuş, Gaziantep’de de bir takım huzursuzluklar meydana gelmişti. Olaylar geliyorum diyordu. Gaziantep’te bir Suriyelinin saldırıs ile bir yurttaşımızın ölmesi bardağı taşırmıştır. Önlem alınmazsa bu saldırıların önümüzdeki günlerde devam etmesi sürpriz olmayacaktır.

SORU ÖNERGELERİMİZE CEVAP VERİLMİYOR
Bu konuyla ilgili olarak hükümete verdiğimiz soru önergelerine hükümet cevap vermemiştir. Konuyla ilgili olarak 23 Mayıs 2014 tarihinde İçişleri Bakanı’na verdiğim soru önergeisne cevap bile verilmedi. Soru önergesinde Sayın Bakana şunları sormuştum:
1) Suriyeli sığınmacılar kalış süreleri uzadıkça, ekonomik ve sosyal sorunları da büyüyor. Kontrol edilmeleri güçleşiyor. Dilencilik, fuhuş, hırsızlık, ucuz işgücü gibi çok ciddi sosyal sorunlar, gayri insani bir yaşamı da beraberinde getiriyor. Bu konularda çözüm üretmek için kısa, orta ve uzun vadede Bakanlığınızın bir planlaması var mıdır?
2) Sosyal ve kültürel ciddi bir probleme dönüşmeye başlayan Suriyeli sığınmacılarla vatandaş
3) lar arasında çatışmaya varan olayları önlmek için çalışmalarınız var mı? Varsa bu çalışmalar nelerdir?
4) Özellikle “kayıt dışı” Suriyeli sığınmacı sayısı arttıkça, kontrol edilmeleri de mümkün olmuyor. Gaziantep gibi bir çok ilimizin kontrol edilemeyen Suriyelilerin illegal faaliyet alanlarına da döndüğü, Suriyeli ve Iraklı bir çok terör örgütünün buralarad “hücre faaliyeti” yaptığı söyleniyor. Bu söylentiler doğru mudur? Doğru ise bu konuda bugüne kadar ne tür yasal işlemler yapılmıştır?
5) Artık uluslar arası bir sorun olan Suriyeli sığınmacıların sorunlarına çözüm üretme ve daha insani koşullar sağlama konusunda BM ile daha ileri düzeyde işbirlikleir yapmayı planlıyor musunuz?