Cengiz ALDEMİR/Sozcu.com.tr

Meclis başkanlığına sunduğu 2002-2014 döneminde hangi dernek ve vakıflara “vergi muafiyeti statüsü” verildiğine ilişkin soru önergesinin yaklaşık 5 aydır yanıtlanmadığına dikkat çeken CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, bu yıllar arasında TÜRGEV gibi vergi muafiyeti sağlanmış 60 vakıfın hangileri olduğunu sordu.

CHP'li Gürkut Acar konu ile ilgili olarak daha önce, Bilal Erdoğan’ın da yönetiminde olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) tarafından yapılan açıklamada, “vergi muafiyetinin kendileri için bir ayrıcalık olmadığı, 2002-2014 yılları arasında vergi muafiyeti sağlanmış 60 vakıf olduğu” bilgisini anımsatan CHP'li Gürkut Acar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e şu soruları yöneltti:

1-Bugün itibariyle “vergi muafiyeti statüsü” bulunan, yapılan bağış ve yardımların vergiden düşürülebildiği vakıf ve dernekler hangileridir? TÜRGEV’in açıklamasında yer alan 2002-2014 döneminde vergi muafiyeti statüsü tanınan 60 vakıf hangileridir? TÜRGEV’e bu statü hangi gerekçe ile ne zaman verilmiştir?

2- Son 10 yılda ve yıllara göre “vergi muafiyeti statüsü” bulunan vakıf ve derneklere ne kadar bağış yapılmış, yapılan bağışlar nedeniyle devlet ne kadarlık vergi (gelir vergisi, KDV gibi) gelirinden vazgeçmiştir? TÜRGEV’e ne kadar bağış ve yardım yapılmış, bunlar nedeniyle devlet ne kadar vergi gelirinden vazgeçmiştir?

3-Son 5 yılda kaç dernek ve vakfa vergi incelemesi yapılmış, ne kadar vergi cezası kesilmiştir? Ceza kesilen kurumlar ile ceza miktarları nedir? Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nde kaç kez inceleme yapılmış, kaç kez ceza kesilmiş ve toplam ceza ne kadardır?

4-TÜRGEV’in Vakıfbank’taki hesaplarına yatırılan 99 milyon 999 bin 990 dolardan herhangi bir vergi veya harç alınmış mıdır? Bu miktardaki bağış Mali Suçları Araştırma Kurulu’na bildirilmiş midir? Bildirilmedi ise gerekçesi nedir?

5-Kamu yararına çalışan dernekler dernek ve vakfılar ile izin almadan yardım toplama olanağı tanınan vakıf ve dernekler, 2008-2014 döneminde ve yıllara göre ne kadar bağış ve yardım toplamıştır? Bağış ve yardımların dernek ile vakıflara göre ayrı ayrı dağılımı nedir?