Cengiz ALDEMİR/Sozcu.com.tr

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, AKP’nin iç politikada olduğu gibi dış politikada da “hukuksuz” davrandığını, komşu ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı göstermediğini belirtirken, “Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğü bozulursa, Türkiye’nin de bozulur” uyarısında bulundu.

CHP’li Acar, meclis genel kurulunda yargı paketi ile ilgili yaptığı konuşmada, AKP’nin iç ve dış politikadaki uygulamalarını eleştirdi. “Türkiye uzun bir zamandır, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerinin aşındırılmasının, anayasal düzeninin ilkelerinin sarsılmasının, Türkiye'nin temel dış politika esaslarının terk edilmesinin sıkıntılarını yaşıyor. AKP iktidarı sadece iç politikada değil, dış politikada da Türkiye'yi bir uçuruma doğru sürüklüyor” diyen Acar, AKP’nin hukuk içinde çözüm aramak yerine, hukuk dışı yollara başvurduğunu, laikliğin, demokrasinin aşındırılmaması uyarılarını dikkate almadığını söyledi. Dış politikada benzer bir süreç yaşandığını, laiklik karşıtı terör örgütlerinin desteklenmesiyle meydana gelen olayların Türkiye’nin bütünlüğünü tehdit eder bir nitelik kazandığını kaydeden Acar, “AKP, Türkiye'de laik, demokratik cumhuriyeti tasfiye etmek için ABD desteğinde iktidara getirilmiştir. AKP, ABD’nin Orta Doğu'daki hedeflerine uygun olarak, Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehdit eden laiklik karşıtı Özgür Suriye Ordusu’na destek vererek, Türkiye Cumhuriyeti’ni teröristlere yardım eden bir devlet durumuna düşürmüştür” diye konuştu. Acar, şunları söyledi:

ERDOĞAN, TÜRKİYE'Yİ HUKUKSUZ YÖNETİYOR

“AKP’nin maceracı, emperyalizm yanlısı, teslimiyetçi politikaları Türkiye'yi komşu ülkelerin toprak bütünlüğünü ortadan kaldıran bir devlet durumuna indirgemiştir. Bütün stratejistlerin bildirdiği bir gerçek vardır değerli arkadaşlarım: Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğü bozulursa Türkiye'nin toprak bütünlüğü de bozulur. Türkiye'nin, Irak Merkezî Hükûmetinin itirazlarına rağmen Bölgesel Kürt Yönetimi'yle iş birliği hâlinde petrol anlaşması yapması uluslararası hukukun açık bir şekilde ihlalidir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'yi hukuksuz yönettiği gibi, uluslararası alanda da hukuksuzluğu temel almaktadır. Bu gidişin sonu felakettir.” dedi.

LOZAN BOZULMAMALI

Türkiye’nin ABD’nin politikaları konusunda dikkatli olması gerektiğini, Lozan’ı bozacak adımlardan uzak durmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Acar, “Türkiye kendi çıkarlarını korumak için gerekli etkin tedbirleri almalıdır. Ancak ABD’nin önümüze uzattığı havucu da yememelidir. Özellikle, Musul ve Kerkük bölgesini alarak güya petrol sorununu çözme havucuyla Türkiye'yi Orta Doğu'daki bataklığa sokmamak gerekir. ABD’nin planı, Türkiye'yi önce büyütme bahanesiyle Lozan'ı delmek, âdeta gebe bırakmak, sonra da doğurtmaktır. Bu plan daha önceden hazırlanmıştır ve bilinmektedir. Türkiye'nin toprak bütünlüğünü bozacak bu maceraya atılmaması konusunda AKP’yi uyarıyoruz. Lozan Anlaşması'nı kendi elimizle bozdurmak anlamına gelecek davranışlar Türkiye'nin devlet olarak varlığını tehlikeye düşürebilecek niteliktedir” diye konuştu.