Cengiz ALDEMİR/Sozcu.com.tr

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, TÜRGEV’in 99 milyon dolarlık bağışı ve TÜRGEV’e yapılan bağışlar nedeniyle oluşan vergi kayıplarını TBMM’ye taşırken, Maliye Bakanı Şimşek, “bilgi veremeyiz ve bilgi yok” dedi.

CHP’li Acar’ın TÜRGEV’e yapılan 99 milyon 999 bin 990 dolarlık bağışın Mali Suçları Araştırma Kurulu’na bildirilip bildirilmediği ve konuda bir inceleme yapılıp yapılmadığı ile devletin uğradığı vergi kayıpları konusundaki sorularını, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yanıtladı. Şimşek, TÜRGEV’in 99 milyon dolarlık bağışını, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’un “Sırrın İfşası” başlıklı 22’nci maddesi kapsamına soktu ve “Bu maddeler uyarınca önergeye konu edilen mükelleflerin işlerine, işletmelerine hesap durumlarına müteallik olan hususlara ilişkin bilgi verilmesi yasal olarak mümkün bulunmamaktadır” diye konuştu.

MALİYE BİLMEZ TÜRGEV’E SORUN

Vakıf ve derneklere yapılan bağışlar nedeniyle devletin uğradığı vergi kaybı konusunda da Bakan Şimşek, “Gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinin bağış ve yardımlara ilişkin satırlarında yer alan tutarların ne kadarlık kısmının vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamuya yararlı derneklere yapıldığının ve dolayısıyla indirime konu edilen tutarın içerisinde bu dernek ve vakıflara yapılan bağış ve yardımların payının tespiti mümkün bulunmamaktadır. Bu konudaki en doğru bilgi, bağış ve yardımları yapan mükelleflerden ya da kendisine bağış ve yardım yapılan kurum, kuruluş, vakıf veya derneklerden edinilebilir” şeklinde konuştu.

KAMUNUN KAYNAKLARI TÜRGEV’E VAKFEDİLİYOR

Bakan Şimşek’in yanıtını değerlendiren Acar, “TÜRGEV, bir yandan kamu kaynaklarıyla büyütülürken, etrafına da kamu kurumlarınca bir kalkan örülüyor. 99 milyon dolarlık bağış sır kapsamına alınıyor, bağış konusunda da Maliye’de bilgi yokmuş, ‘TÜRGEV’e sorun’ diyorlar. Vakıf, insanların kendilerinin bağış yapması için kurulur. TÜRGEV’i kuranların ceplerinden ne verdikleri belli değil ama kamunun kaynakları bu vakfa vakfediliyor. Antalya CHP’li belediye döneminde sosyal amaçlı olarak yapılan yurt TÜRGEV’e veriliyor. Öğrenciler 200-300’TL’ye kalırken, TÜRGEV’e geçince fiyatlar 500-600 TL oluyor. Bu nasıl bir hayır işidir, yardım işidir anlamak mümkün değil. Belediyenin yurdunu al, ücretlere fahiş zamlar yap ve har yaptığına kamu kurumları kalkan olsun. AKP zihniyeti, vakıf zihniyetini de çürüttü” diye tepki gösterdi.