Zimbabve'nin sembolü olan 13 yaşındaki aslan Cecil'in 1 Temmuz'da öldürülmesinin yankıları sürüyor. Uzun zamandır gizemini koruyan Cecil'in 'katili'nin, Amerikalı diş doktoru Walter J. Palmer olduğu belirlendi.



Siyah yelesiyle ülkenin sembolü haline gelen Cecil, sadece Zimbabve'nin değil tüm Afrika'nın ve hatta tüm dünyanın sembolüydü.

Dr. Palmer'ın daha önce de aslan avladığı görüntülerden bir kare...

55 BİN DOLAR RÜŞVET ÖDEMİŞ


ABD'nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde yaşayan Dr. Walter J. Palmer'ın, bu avlanma için 55 bin dolar (152 bin TL) rüşvet ödediği doğrulandı. Cecil'in yemek ile kandırılarak Hwange Ulusal Parkı'ndan çıkarıldığı, daha sonra okla vurularak bölgeden uzaklaştırıldığı, ardından da silahla öldürüldüğü; son olarak da derisinin yüzülerek kafasının kesildiği bildirildi.


'PİŞMANLIK DUYUYORUM, BİLMİYORDUM'


Dr. Palmer konuyla ilgili olarak, sorumluluğu üzerine aldığını ve Cecil'in korunduğunu bilmediğini, konuyla ilgili 'pişmanlık duyduğunu' açıkladı.



Dr. Walter J. Palmer'ın gerçekleştirdiği bu 'katliama' en sert tepki ise, küresel çapta hayvan hakları konusunda çalışan örgüt PETA'dan (Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler) geldi. PETA, "Eğer raporlar doğruysa, diş doktoru ve ona yardım eden rehberler, Aslan Cecil'i yemekle kandırarak park dışına çıkarmış ve özel mülkte vurmuştur. Ulusal Park'ta hayvan vurmak yasadışı olduğu için, Dr. Palmer ülkeye iade edilmeli, cezaya çarptırılmalı, tercihen asılmalı." diyerek tweet attı.


'İNSANLIĞIN ZAVALLI BAHANELERİ'


Birçok kişiyi ayağa kaldıran bu olaya ünlüler de tepki gösterdi. Model Cara Delevingne ve Güney Afrikalı manken Candice Swanepoel'de tepkisini Twitter üzerinden dile getirdi. Olayla ilgili açılan #CecilTheLion etiketiyle tweet atan modeller, yaşanan olayı "insanlığın zavallı bahaneleri" olarak değerlendirdi.


DR. PALMER'IN EVİNİN VE MUAYENEHANESİNİN ÖNÜNDE PROTESTO


Dr. Palmer'ın muayenehanesi ve evinin önünde, Cecil'in anısına oyuncak hayvanlar atıldı, çiçekler serildi ve mumlar yakıldı.



Evin kapı ve pencerelerine ise "Sen bir zavallısın ve katilsin" yazıları ile "Dişçi katil" gibi pankartlar asıldı.



Dr. Walter J. Palmer'ın 2008 yılında, bir ayıyı öldürmekle ilgili idari birimlere yalan söylediği gerekçesiyle ABD'nin Wisconsin eyaletinde para cezasına çarptırıldığı ortaya çıktı.



Dr. Palmer'ın daha önce de doğadaki vahşi hayvanları, zevk için öldürdüğü ve 'avlanma hobisi' olduğu biliniyor.



Diş doktoru Palmer, daha önce Zimbabve'de defalarca avlanmış.



Çok sayıda turist, Cecil'i görmek için her yıl Hwange Ulusal Parkı'na gidiyordu.

Çeviri: Seda TÜRKOĞLU