Fotoğraflar: Reuters


Almanya'da göçmenler için barınma, yeme-içme, okul masrafları, oyuncaklar, ilaçlar ve her türlü ihtiyacın ücretsiz olması planlanıyor. Göçmenler için aile başına 1350 euro ödeme yapılması da tasarı dahilinde. Üç ay sonra ise göçmenlere çalışma izni verilmesi tasarlanıyor.

Almanya'nın yeni göç dalgasıyla beraber ülkeye gelen göçmenler için atacağı bu adımlar, "40 yıldır Türklere verilmeyen haklar Suriyelilerin ayaklarına serildi" yorumlarına neden oldu.



AYLIK MADDİ YARDIM 1350 EURO

Suriyeli göçmenlerin Almanya sevdasının nedeni iyice netleşti. Türkiye’de sokaklarda yatan, yardımlarla geçinen göçmenleri Almanya’da insanca bir yaşam bekliyor. İki çocuklu bir aileyle verilen maddi yardım aylık 1350 Euro’yu geçiyor.



SAVAŞ OLMAYAN BÖLGELERDEN GELENLER AYRI YERLEŞTİRİLİYOR

Şu ana kadar 100 bine yakın göçmene yer bulan ve iltica işlemlerini başlatan Almanya, savaştan kaçanlarla, savaş olmayan bölgelerden gelen Araplar’ın karışmaması için özel tercümanlar tuttu.

Tercümanlar, yanlarında belge olmayan bir Suriyeli ile başka bir Arap ülkesinden gelenin lehçesini ayırt edebiliyor. Ayrım ve iltica başvuruları da buna göre yapılıyor. Ardından da, bu kişiler her kentte ayrılan özel yerlere yerleştiriliyor.



İLK GELENLERE HİZMETLER

SÖZCÜ'nün edindiği bilgilere göre, eyaletlere göre ufak farklar olsa da ilk gelen göçmenlere şu hizmetler ücretsiz olarak sunulacak: Kalacak yer, elektrik ve ısınma, her türlü ev eşyası, elbise, yiyecek- içecek, banyo-tuvalet ve hijyen malzemeleri, oyuncak, ilaç.

Bunların yanında yetişkinlere 143 euro, çocuk başına ise 85 ile 92 euro arası aylık verilmesi planlanıyor. Buna ek olarak, spor kulüplerine katılım, okul masrafları ve öğrenim ücretleri de devlet tarafından karşılanacak.



YERLEŞTİKTEN SONRAKİ YARDIM

Eğer bir göçmen, 15 ayın ardından kendisine ev bulup taşınırsa, o zaman yeme- içme yardımı kesilecek, ancak devlet yetişkinlere kişi başı 392 euro (en az 359 euro) vermeye devam edilecek. Çocuk başına ise yaşa göre 218 ile 286 euro ödeme yapılacak. Yani dört kişilik bir aile yaklaşık 1350 euro alacak. Bu kişiler çalışmaya başlarsa ve aylıkları düşükse, devlet bu ailelerin kiralarını ve ısınma giderlerini de karşılayacak.

Spor derneklerine üye olanların aidatlarını devlet ödeyecek. Ayrıca okul masrafları ve yol parası da devlet tarafından karşılanacak.



3 AY SONRA ÇALIŞMA HAKKI

Almanya’ya gelen Türkler yıllarca çalışma hakkı alamazken, son dönemde ülkeye akın eden göçmenler 3 ay ülkede kalınca çalışma izni için başvuru yapabilecek. 15 aylık oturumun ardından, iltica başvurusunda bulunan ya da kalmasına göz yumulan mültecilere sınırsız çalışmahakkı tanınıyor. Yani göçmenler, istediği işkolunda iş aramaya başlayabiliyor.



İş bulan göçmenler ise hemen oturma izni alabilecek ve bu ülkede 40 yılını geçirmiş Türklerle aynı şartlarda yaşamaya başlayacak.



Özel eğitimli ya da bir işte uzman olanlar ise hemen oturma izni alabilicek.

Ali GÜLEN/FRANKFURT

Suriyeli anne isyan etti: Bari kızımı Almanya'ya alın

Suriyeli anne isyan etti: Bari kızımı Almanya'ya alın