Avusturya'da yaklaşık 7 bin kişi, İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA (Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar) hareketini protesto etti. Geniş güvenlik önlemleri altında Museumquartier Meydanı'nda toplanan PEGIDA karşıtı yaklaşık 7 bin kişi, Stefanplatz Meydanı'na yürüdü. "PEGIDA'ya hayır, Mülteciler ve Müslümanlar hoşgeldiniz", "Müslüman karşıtı ırkçılığa hayır" yazılı pankartlar taşıyan gruptakiler, "Irkçılığa ve şiddete hayır" ve "Irkçılar dışarı" sloganları attı.

'AVRUPA İSLAMLAŞMASIN'

İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA taraftarları da bir yürüyüş düzenlendi. Polis kontrolünde toplanan yaklaşık 300 PEGIDA taraftarı, Avusturya bayrakları ve üzerinde "Avrupa'nın İslamlaşmasını durdurun" pankartları taşıdı. Yürüyüşe katılan bazı neo-Nazi ve holiganların, Hitler selamı yaptığı ve polisin müdahale etmediği ileri sürüldü.

'MÜSLÜMANLAR AVUSTURYA'NIN BİR PARÇASIDIR'

PEGIDA karşıtı eyleme katılan Viyana İslam Federasyonu Başkanı Muhammed Turhan, İslam'ın Avusturya'nın 100 yıllık gerçeği olduğunu belirterek, Müslümanların yarım asırdır Avusturya'da yaşadığını belirtti. İslam karşıtlığı ile ortaya çıkan PEGIDA örgütünün Almanya'da yapmış olduğu fitneyi Avusturya'ya taşımasını asla kabul etmeyeceklerini ifade eden Turhan, "Bugün hep birlikte büyük bir fotoğrafla PEGIDA'ya verilmesi gereken dersi verdik. Bir kardeşlik inancı içerisinde Avusturya'da bu tür hareketlerin maya tutmayacağını göstermiş olduk. Müslümanlar, Avusturya'nın bir parçasıdır. Bu hakikati yüksek sesle dillendireceğiz" diye konuştu.

'MÜSLÜMANLARA DEĞİL, AVRUPA'NIN İSLAMLAŞMASINA KARŞIYIZ'

Pegida hareketi, doğu Almanya'daki Dresden kentinde geçen yıl ortaya çıkmıştı.
Hareketin Almanya ve Avusturya'daki liderleri Müslümanlara değil, Avrupa'nın İslamileşmesine karşı olduklarını savunuyor. Hareketin Almanya'daki yürüyüşlerine, özellikle Fransa'da Charlie Hebdo dergisine düzenlenen saldırının ardından, katılım çok yüksek olmuştu. Pegida daha önce Çek Cumhuriyeti, Danimarka ve Norveç'te de küçük çaplı gösteriler düzenlemişti.